Srce se pridružilo obilježavanju Svjetskog IPv6 dana

6. 6. 2011.

U srijedu, 8. lipnja obilježit će se Svjetski IPV6 dan kojem će se pridružiti i Sveučilišni računski centar Srce. Na taj će se dan najveće IT tvrtke, kao što su Google, Facebook i Yahoo! udružiti i tijekom 24 sata nuditi svoj sadržaj preko IPv6 protokola na svojim web stranicama.

Cilj obilježavanja ovoga dana je motivirati IT tvrtke i omogućiti suradnju kako bi uz pomoć zajedničkog rada podržale novi protokol i ubrzale njegovu primjenu, tj. pripremile sve svoje servise za uspješan prijelaz s IPv4 protokola na IPv6 protokol.

Očekuje se da će globalni IPv4 adresni prostor biti iscrpljen tijekom 2011. godine. U slučaju da se ništa ne poduzme postoji mogućnost nastanka povećanih troškova i ograničenja funkcionalnosti za korisnike Interneta u cijelom svijetu. Dugoročno rješenje za ovaj problem je usvajanje IPv6 protokola, koji pruža 4 milijarde puta više prostora. IPv6 protokol intenzivno se koristi na razini mnogih velikih mreža, ali do sada nikada nije bio aktiviran na globalnoj razini.

U sklopu aktivnosti oko popularizacije protokola IPv6 i njegove šire implementacije u Hrvatskoj, Srce se u lipnju 2009. godine pridružilo inicijativi koju je pokrenuo IPv6-forum – program IPv6 Enabled Logo. Cilj programa je bio podizanje korisničkoga povjerenja demonstrirajući trenutačnu dostupnost i uporabljivost protokola IPv6.

Od 30. lipnja 2009. godine javne web stranice Sveučilišnoga računskoga centra www.srce.unizg.hr prvi su hrvatski javni web s certifikatom IPv6 protokola.

Više informacija o Svjetskom IPv6 danu i popis sudionika pogledajte na stranici http://worldipv6day.org/index.html.
 

Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.