Srce sudionik projekta EGI-Engage

10. 3. 2015.

1. ožujka 2015. godine počeo je projekt EGI-Engage (Engaging the Research Community towards an Open Science Commons), prijavljen u sklopu poziva EINFRA-1-2014. Projekt će trajati 30 mjeseci. Svečano javno lansiranje projekta bit će na EGI konferenciji 2015 u Lisabonu (18. - 22. svibnja 2015. godine). EGI-Engage okuplja 43 partnera iz cijele Europe, SAD-a i 6 zemalja u azijsko-pacifičkoj regiji. Srce i Institut Ruđer Bošković hrvatski su sudionici u projektu.

U proteklom desetljeću izgrađena je Europska Grid Infrastruktura (EGI) distribuirana računalna i spremišna infrastruktura za potrebe moderne i multidisciplinarne znanosti. Računalni i spremišni resursi EGI-ja razasuti su na više od 350 sjedišta širom svijeta te trenutno opslužuju više od 21.000 znanstvenika. Uspostavljena zahvaljujući europskim i nacionalnim ulaganjima EGI se oslanja na višegodišnje znanje i stručnosti institucija diljem Europe i svijeta. EGI članice većim dijelom čine nacionalne grid infrastrukture, među kojima je i Hrvatska nacionalna grid infrastruktura (CRO NGI) koje je Srce kordinator.

Ciljevi projekta EGI-Engage su jačanje postojećih računalnih kapaciteta, proširenje portfelja usluga kao i baze korisnika. Srce će, temeljem višegodišnjeg iskustva u radu sa središnjim infrastrukturnim servisima EGI-ja, svoj doprinos dati u aktivnosti JRA1 e-Infrastructure Commons sudjelovanjem u razvoju zajedničkih elemenata i korisnički usmjerenih usluga. U sklopu projekta uspostavit će se i jača suradnja s korisničkim zajednicama kroz mreže od osam centara kompetencija, od kojih je jedan centar kompetencije DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, www.dariah.eu), kojega u ime nekoliko europskih partnera u projektu koordinira Institut Ruđer Bošković. Izvrsna znanost, prostor za inovacije, zajednička istraživanja i dijeljenje ostvarenih rezultata u središtu su europske pozornosti (strategije), a zahvaljujući projektu EGI-Engage bit će dostupna cijeloj europskoj znanstvenoj zajednici, a ne samo pojedinim skupinama. 

Više o Europskoj Grid Infrastrukturi (EGI) pročitajte na stranici www.egi.eu, a o međunarodnoj suradnji Srca na stranici Međunarodna suradnja.

Izdvojena događanja Srca

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.