Srce sudjelovalo na CRIS2022 konferenciji

18. 5. 2022.

Od 12. do 14. svibnja u Dubrovniku održana je međunarodna konferencija CRIS2022, petnaesto izdanje u nizu bienalnih konferencija posvećenih poboljšanju dostupnosti i pristupa istraživačkim informacijskim sustavima diljem Europe.

Glavna tema konferencije bila je “Povezivanje istraživačkih informacija među podatkovnim prostorima”, a stavlja naglasak na sve šire implementiranje CRIS-a (current research information system) kako bi se osigurali što učinkovitiji mehanizmi za razmjenu istraživačkih informacija i njihovu agregaciju.

Prvog dana konferencije pomoćnik ravnatelja Srca dr. sc. Ognjen Orel održao je izlaganje na temu "Croatian National CRIS - Advances and Challenges" u kojem je predstavio tijek projekta razvoja nacionalnog informacijskog sustava znanosti CroRIS kao središnjeg mjesta koje osigurava sveobuhvatne, cjelovite i pouzdane informacije o svim elementima sustava znanosti u Republici Hrvatskoj i govorio o izazovima koji se susreću prilikom njegove izgradnje i načinima njihovog rješavanja.

Sudionici konferencije aktivno su sudjelovali u zanimljivim raspravama i razmjenama iskustava iz različitih država u području izgradnje nacionalnih informacijskih sustava. Dok neke države grade nacionalne istraživačke portale u obliku agregatora u koje aktivno prikupljaju i uparuju informacije iz lokalnih, sveučilišnih ili regionalnih sustava, predstavnici Srca su prikazali hrvatski pristup i opredjeljenje za izgradnju jednog nacionalnog informacijskog sustava kojega će direktno koristiti svi istraživači i ustanove. Pri tome su pojasnili da i u izgradnji takvog sustava postoje brojni izazovi, koji nisu samo informatičke, nego često i organizacijske prirode. Sudionici su se složili da uspješnost implementacije takvih nacionalnih sustava ovisi uspješnoj kombinaciji propisa i pravila te jasnih koristi za krajnje korisnike u vidu smanjivanja administrativnih postupaka poput objedinjavanja informacija za izbor u zvanje te osiguravanja vidljivosti i prepoznatljivosti, odnosno o kombinaciji top-down i bottom-up pristupa.

Zadnji dan konferencije, 14. svibnja ravnatelj Srca Ivan Marić održao je pozvano predavanje na temu "National research e-infrastructure landscape and trends" u kojem je predstavio značaj i ulogu Srca kao središnje e-infrastrukturne ustanove koja gradi i održava modernu e-infrastrukturu za hrvatsku akademsku i istraživačku zajednicu, s posebnim naglaskom na inicijativu za uspostavu Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost (HR-OOZ) i ulogu i povezanost CRIS sustava, u ovom slučaju CroRIS-a, s HR-OOZ-om.

Ivan Marić na konferenciji


Izdvojena događanja Srca

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 28. lipnja 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.