Srce sudjelovalo na događanju DARIAH Day 2022

16. 12. 2022.

Dariah Day 2022. održan je u organizaciji DARIAH-HR u ponedjeljak 12. prosinca 2022. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s ciljem promicanja digitalne umjetnosti i humanističke znanosti, otvorenog pristupa informacijama te dijeljenja rezultata i inovacija.

DARIAH-HR, kojeg predvodi Institut za etnologiju i folkloristiku, dio je paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU. DARIAH-EU ima za cilj povezivanje europskih arhiva, knjižnica, muzeja i ostalih digitalnih repozitorija iz područja humanističkih znanosti u jedan integrirani virtualni sustav, kako bi se olakšala dostupnost digitaliziranog materijala istraživačima. Hrvatska je jedna od 15 zemalja osnivačica tog konzorcija koji je svoj rad započeo 2007. godine.

U prvom dijelu programa Dariah Day 2022 istraživači su prezentirali istraživačke projekte na kojima sudjeluju dok je drugi dio skupa bio posvećen raspravi o podacima i planovima upravljanja podacima u digitalnoj humanistici.

Predstavnica Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) dr. sc. Dejana Carić prezentirala je elemente Plana upravljanja podacima (Pup), koji je od 15. ožujka 2022. postao obvezni dio redovitog izvješća za natječajne rokove HRZZ-a za programe „Istraživački projekti“ i „Uspostavni istraživački projekti“. Također je predstavila dobre i manje dobre primjere popunjavanja Pup-a. Prisutni istraživači imali su prilike iznijeti svoje viđenje upravljanja podacima i izazove vezane uz podatke u humanistici. Predstavnik Srca Draženko Celjak predstavio je prisutnima dvije usluge Srca koje istraživači imaju na raspolaganju: uslugu Pohrana i upravljanje podacima – Puh koja im olakšava osmišljavanje načina na koji će čuvati i unutar tima razmjenjivati podatke tijekom projekta te uslugu Digitalni akademski arhivi i repozitoriji – Dabar koja im omogućava osmišljavanje načina na koji će podatke trajno pohraniti i podijeliti da bi se mogli ponovno upotrijebiti.

Dariah Day 2022


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.