Srce sudjelovalo na Međunarodnoj konferenciji PUBMET 2020

18. 9. 2020.

Predstavnici Srca sudjelovali su na 7. Međunarodnoj konferenciji o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET 2020 koja se održavala online od 16. do 18. rujna 2020. godine.

Prvog dana konferencije, Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave je tijekom webinara National Capacity Building NI4OS Europe training predstavio nacionalne i međunarodne infrastrukture, inicijative i projekte ključne za moderno i otvoreno obrazovanje i znanost u čijoj izgradnji i upravljanju sudjeluje Srce. Podaci i briga za istraživačke podatke s naglaskom na promicanje otvorene znanosti u fokusu su sustava Digitalnih akademskih arhiva i repozitorija (Dabar) i sustava Pohrana i upravljanje podacima (Puh). Računalno zahtjevno modeliranje, simuliranje i obrada podataka moguće je na računalnom klasteru Isabella i nacionalnoj grid infrastrukturi CRO NGI. Resursi za ove sustave će u skoroj budućnosti biti značajno prošireni kroz projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji će predstavljati novu generaciju e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja. Uz rad na uspostavljanju i upravljanju nacionalnim e-infrastrukturama, Srce aktivno radi i na povezivanju hrvatskog i svjetskog istraživačkog prostora koje se ostvaruje kroz sudjelovanje u nizu međunarodnih organizacija i projekata poput RDA (Research Data Alliance), European Open Science Cloud (EOSC), National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS Europe) te National Competence Centres in the framework of EuroHPC (EUROCC).

Drugog dana konferencije Draženko Celjak, voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate Srca moderirao je sekciju Connecting National OA Publishing Platform With National Data Repository Platform kojoj je cilj bio potaknuti dijeljenje istraživačkih podataka prvenstveno kroz poticanje hrvatskih znanstvenih časopisa okupljenih u Hrčku na donošenje politika istraživačkih podataka. U sklopu sekcije mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu, predstavio je Portal znanstvenih i stručnih časopisa Hrčak koji od svojih začetaka promovira i otvoreni pristup i danas predstavlja međunarodno prepoznat sustav koji omogućava besplatno objavljivanje časopisa i omogućava im veću vidljivost. Zatim, Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji) koji omogućava dugoročno čuvanje digitalne građe te Informacijski sustav o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) koji će objediniti veliku količinu informacija o znanstvenicima, istraživačima, ustanovama i različitim aspektima istraživačkih aktivnosti. CroRIS će povezati Hrčak i Dabar, upariti njihove metapodatke s postojećim podacima o istraživačima te omogućiti kvalitetnije upravljanje sustavom znanosti. Također, Palma Dizdarević, knjižničarka i članica Tima za podatkovne usluge u Srcu je predstavila smjernice za izradu politika istraživačkih podataka za časopise temeljene na zaključcima Data Policy Standardisation and Implementation Interest Group globalne organizacije Research Data Alliance (RDA). 

Trećeg dana konferencije Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca sudjelovao je u panelu OS Policies, OS Evaluation and Assessment, Supporting OS Publishing tijekom kojeg je istaknuo važnost izgradnje e-infrastrukture na temeljima „zajedničkog resursa“ i povezivanja nacionalne infrastrukture u pan-europske infrastrukture po federalnom modelu. Srce stvarajući i koordinirajući nacionalnu e-infrastrukturu osigurava najnovije digitalne tehnologije i digitalne usluge neophodne za provedbu digitalne transformacije u znanosti što podrazumijeva implementaciju principa otvorene znanosti, otvorenih podataka i otvorenog pristupa.

Konferencija PUBMET 2020 organizirana je s ciljem približavanja novih aktualnih tema suvremenog znanstvenog izdavaštva što većem broju znanstvenika, urednika i izdavača, pružatelja usluga, knjižničara, upravitelja repozitorija i informacijskih stručnjaka kroz niz izlaganja, radionica i rasprava.

Organizatori ovogodišnje konferencije PUBMET 2020 su Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju ZNAK, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđera Boškovića (IRB), dok su pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Konferencija PUBMET 2020


Izdvojena događanja Srca

sij 25

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 25. siječnja 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

sij 26

Webinar "Provođenje ispitne evidencije u ISVU" održat će se 26. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati.

sij 26

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 26. siječnja 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 07

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 7. do 11. ožujka 2022.