50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce sudjelovalo na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji COVID-19 Messages: O pandemiji iz pet perspektiva

8. 10. 2020.

Sveučilište u Rijeci i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci organizirali su Interdisciplinarnu znanstvenu konferenciju na temu COVID-19 poruke: O pandemiji iz pet perspektiva koja se održava kroz pet skupova do kraja godine.

Drugi skup iz područja visokog obrazovanja naziva Higher Education in COVID-19 Crisis: Challenges and Opportunities održao se 6. listopada 2020. i na njemu je sudjelovala pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima Srca dr. sc. Sandra Kučina Softić koja je održala pozvano predavanje naziva Going online – Lessons learned from Croatian higher education perspective i sudjelovala u panel diskusiji na temu Challenges and opportunities of COVID-19 crisis in HE.

U izlaganju Going online – Lessons learned from Croatian higher education perspective dan je osvrt na odgovor visokoškolskih ustanova na novonastalu situaciju s panedmijom COVID-19 u ožujku ove godine te podršku Srca u prelasku na nastavu online. Većina visokoškolskih institucija koristila je nacionalni sustav za e-učenje Merlin, a Srce je pružilo podršku i pomoć nastavnicima, studentima i ustanovama s dodatnim smjernicama. Tijekom izlaganja istaknuto je da to razdoblje treba promatrati kao eksperiment iz koje se puno može naučiti, ali ne kao primjer za budućnost. Potrebno je planirati i pripremiti sustav visokoškolskog obrazovanja za „novo normalno“ te napraviti reviziju postojeći studijskih programa i osigurati tehničku infrastrukturu te kvalitetnu podršku nastavnicima i studentima za rad u online okruženju.

Tijekom panel diskusije na temu Challenges and opportunities of COVID-19 crisis in HE sudjelovali su rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, prof.dr.sc. Nataša Hoić-Božić sa Sveučilišta u Rijeci, Manel Jimenez Morales sa Sveučilišta Pompeu Fabra iz Španjolske i dr.sc. Sandra Kučina Softić iz Srca još jednom je zaključeno da je nužno osigurati kvalitetnu nastavu i da u današnjim uvjetima izvođenje nastave u klasičnom obliku više nije moguće. Postoji sve veća potreba za prelaskom na kombinirani oblik nastave u kojem se dio nastave održava u učionici, a dio online, kao i važnosti stjecanja digitalnih kompetencija kako bi naši studenti kada izađu sa sveučilišta bili cjeloživotni učenici koji su zapošljivi na tržištu, ali i imaju mogućnosti u potpunosti sudjelovati i pridonositi društvu kojem žive i rade.    

Slika s konferencije dr.sc. Sandra Kučina Softić


Izdvojena događanja Srca

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 25

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak,  25. listopada 2021., u  9 sati. Prijave su u tijeku.