Srce sudjelovalo na webinaru o akreditaciji i izvođenju online studija u Hrvatskoj

23. 12. 2020.

Webinar „Budućnost (ni)je online: osiguravanje kvalitete online studija“ održan je 18. prosinca 2020. godine u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Cilj mu je bio otvoriti raspravu o osiguravanju kvalitete online studijskih programa te ukazati na razliku između takvog oblika studija i hitne online nastave tijekom izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

“Učinkovita online nastava rezultat je pažljivog promišljanja i pripreme, a za kvalitetnu pripremu jednog online kolegija potrebno je u prosjeku od 6 do 9 mjeseci”, u svom je izlaganju navela dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima Sveučilišnog računskog centra Srce.

Za razliku od toga, hitna online nastava (engl. emergency remote teaching) predstavlja klasični studijski program prenesen u virtualno okruženje kada se program, zbog izvanrednih okolnosti ne može izvoditi kontaktno, u učionici.

Na webinaru su predstavljene i Opće smjernice za osiguravanje kvalitete e-učenja Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education, ENQA) prema kojima visoka učilišta koja izvode online ili mješovite studijske programe trebaju prilagoditi svoje unutarnje sustave osiguravanja kvalitete kako bi se zajamčila kvaliteta procesa učenja i poučavanja.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja koje je AZVO proveo 2019. godine kako bi dobio uvid u stanje online studija u Hrvatskoj i osnovne motive visokih učilišta za njihovo uvođenje.

Snimka webinara i prezentacije dostupne su na web-stranici AZVO-a.

Screenshot seminara


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.