50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce sudjelovalo na webinaru o akreditaciji i izvođenju online studija u Hrvatskoj

23. 12. 2020.

Webinar „Budućnost (ni)je online: osiguravanje kvalitete online studija“ održan je 18. prosinca 2020. godine u organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Cilj mu je bio otvoriti raspravu o osiguravanju kvalitete online studijskih programa te ukazati na razliku između takvog oblika studija i hitne online nastave tijekom izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19.

“Učinkovita online nastava rezultat je pažljivog promišljanja i pripreme, a za kvalitetnu pripremu jednog online kolegija potrebno je u prosjeku od 6 do 9 mjeseci”, u svom je izlaganju navela dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja za obrazovanje i podršku korisnicima Sveučilišnog računskog centra Srce.

Za razliku od toga, hitna online nastava (engl. emergency remote teaching) predstavlja klasični studijski program prenesen u virtualno okruženje kada se program, zbog izvanrednih okolnosti ne može izvoditi kontaktno, u učionici.

Na webinaru su predstavljene i Opće smjernice za osiguravanje kvalitete e-učenja Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education, ENQA) prema kojima visoka učilišta koja izvode online ili mješovite studijske programe trebaju prilagoditi svoje unutarnje sustave osiguravanja kvalitete kako bi se zajamčila kvaliteta procesa učenja i poučavanja.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja koje je AZVO proveo 2019. godine kako bi dobio uvid u stanje online studija u Hrvatskoj i osnovne motive visokih učilišta za njihovo uvođenje.

Snimka webinara i prezentacije dostupne su na web-stranici AZVO-a.

Screenshot seminara


Izdvojena događanja Srca

lip 14

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će započeti u ponedjeljak, 14. 6. 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.