50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce sudjeluje u izgradnji EOSC-a – početak projekta EGI-ACE

5. 1. 2021.

Dana 1. siječnja 2021. godine započela je provedba projekta EGI Advanced Computing for EOSC (EGI-ACE), u kojem Srce sudjeluje kao partner.

Cilj projekta EGI-ACE je izgraditi temelje računalne platforme za Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Koordinator projekta je EGI, a provodit će ga u suradnji s još 32 partnera, među kojima je i Srce. Projektna aktivnost u kojoj će sudjelovati Srce i partnerske ustanove GRNET i CNRS je izgradnja, unapređenje i održavanje sustava ARGO. ARGO je sustav za mrežni nadzor EOSC servisa, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izvještavanje o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Nadzor dostupnosti EOSC servisa ključan je za pružanje pouzdanih i kvalitetnih usluga istraživačima.

Srce u sklopu EOSC projekata financiranih kroz program Obzor 2020, uz projekt EGI-ACE, sudjeluje i u projektima EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) i NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe), a u prvoj polovici 2021. godine očekuje se i početak provedbe projekta EOSC Future.

Uz projektne aktivnosti, Srce je 17. prosinca 2020. godine postalo punopravna članica Udruženja EOSC, ujedno i mandatna organizacija Republike Hrvatske s ulogom koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost (engl. National Open Science Cloud, NOSC), a vijest o tome možete pronaći na stranicama Srca.

EOSC je nastao kao inicijativa Europske komisije da razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podrži razvoj otvorene znanosti i inovacija, a time europskim znanstvenicima osigura mogućnost korištenja svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Logotip EOSC i EGI


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.