Srce sudjeluje u nadzoru dostupnosti EOSC servisa

13. 3. 2020.

EOSC logo

Europski oblak otvorene znanosti (engl. European Open Science Cloud, EOSC) je virtualno okruženje koje istraživačima pruža otvoreni pristup podacima te uslugama za upravljanje, obradu i korištenje istraživačkih podataka. Portal za EOSC je pristupna točka putem koje istraživači pristupaju servisima EOSC-a, a pružatelji usluga objavljuju svoje servise.

ARGO je sustav za nadzor servisa putem mreže, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izradu izvještaja o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Zahvaljujući novoj integraciji sustava ARGO s Portalom za EOSC, omogućen je nadzor dostupnosti EOSC servisa. Kroz javno sučelje ARGO operatori portala, korisnici i pružatelji usluga mogu provjeriti stanje servisa i dobiti informaciju o njegovoj dostupnosti i pouzdanosti u odabranom vremenskom periodu.

ARGO zajednički razvijaju i održavaju stručnjaci iz Srca, GRNET-a (engl. Greek Research and Technology Network) iz Grčke i CNRS-a (fr. Centre National de la Recherche Scientifique) iz Francuske. Integracija s Portalom je trenutačno u pilot fazi, a tim će nastaviti razvoj i prilagodbe potrebne za kvalitetniji nadzor servisa.

Emir Imamagić, voditelj tima Srca koji sudjeluje u razvoju sustava ARGO, rekao je: „Nadzor dostupnosti servisa ključan je za pružanje pouzdanih i kvalitetnih usluga istraživačima. Sustav ARGO već niz godina nadzire više velikih e-Infrastruktura kao što su EGI i EUDAT, a ovom integracijom demonstrirali smo kako se može brzo i učinkovito integrirati s novim okruženjima“.

Dostupnost i pouzdanost servisa mogu se vidjeti na EOSC stranicama.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.