50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce sudjeluje u projektu Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings

28. 12. 2020.

Sveučilišni računski centar (Srce), kao partner Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) u razvoju i održavanju Hrvatskog arhiva weba (HAW), sudjeluje u projektu Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings.

Projekt je financiran iz programa International Internet Preservation Consortium (IIPC) Discretionary Funding Program 2020.-2021., a u njemu kao partneri sudjeluju Los Alamos National Laboratory (LANL) Research Library i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišne knjižnica u Zagrebu član je IIPC-a od 2008. godine. Svojih šesnaest godina uspješnog rada i suradnje sa Srcem uspješno nastavlja i kroz nove projekte.

Cilj projekta Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings je razviti programsko rješenje za izradu Bloom filtera na primjeru arhiviranih sadržaja u HAW-u koji će se moći primijeniti i na druge arhive weba u svijetu. Bloom filteri bi trebali omogućiti arhivima weba da na učinkovit i siguran način izlože svoje sadržaje što bi u konačnici trebalo omogućiti izradu servisa za pretraživanje većeg broja arhiva weba. Stručnjaci Srca sudjelovat će kroz testiranje i implementaciju razvijenog programskog rješenja na HAW-u.

Početna stranica Hrvatskog web arhiva


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.