50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce sudjeluje u projektu Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings

28. 12. 2020.

Sveučilišni računski centar (Srce), kao partner Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) u razvoju i održavanju Hrvatskog arhiva weba (HAW), sudjeluje u projektu Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings.

Projekt je financiran iz programa International Internet Preservation Consortium (IIPC) Discretionary Funding Program 2020.-2021., a u njemu kao partneri sudjeluju Los Alamos National Laboratory (LANL) Research Library i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišne knjižnica u Zagrebu član je IIPC-a od 2008. godine. Svojih šesnaest godina uspješnog rada i suradnje sa Srcem uspješno nastavlja i kroz nove projekte.

Cilj projekta Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings je razviti programsko rješenje za izradu Bloom filtera na primjeru arhiviranih sadržaja u HAW-u koji će se moći primijeniti i na druge arhive weba u svijetu. Bloom filteri bi trebali omogućiti arhivima weba da na učinkovit i siguran način izlože svoje sadržaje što bi u konačnici trebalo omogućiti izradu servisa za pretraživanje većeg broja arhiva weba. Stručnjaci Srca sudjelovat će kroz testiranje i implementaciju razvijenog programskog rješenja na HAW-u.

Početna stranica Hrvatskog web arhiva


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.