50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srce sudjeluje u projektu Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings

28. 12. 2020.

Sveučilišni računski centar (Srce), kao partner Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) u razvoju i održavanju Hrvatskog arhiva weba (HAW), sudjeluje u projektu Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings.

Projekt je financiran iz programa International Internet Preservation Consortium (IIPC) Discretionary Funding Program 2020.-2021., a u njemu kao partneri sudjeluju Los Alamos National Laboratory (LANL) Research Library i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.
Nacionalna i sveučilišne knjižnica u Zagrebu član je IIPC-a od 2008. godine. Svojih šesnaest godina uspješnog rada i suradnje sa Srcem uspješno nastavlja i kroz nove projekte.

Cilj projekta Developing Bloom Filters for Web Archives’ Holdings je razviti programsko rješenje za izradu Bloom filtera na primjeru arhiviranih sadržaja u HAW-u koji će se moći primijeniti i na druge arhive weba u svijetu. Bloom filteri bi trebali omogućiti arhivima weba da na učinkovit i siguran način izlože svoje sadržaje što bi u konačnici trebalo omogućiti izradu servisa za pretraživanje većeg broja arhiva weba. Stručnjaci Srca sudjelovat će kroz testiranje i implementaciju razvijenog programskog rješenja na HAW-u.

Početna stranica Hrvatskog web arhiva


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.