Srce u projektu NI4OS-Europe

17. 9. 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine. Dio je aktivnosti na uspostavi EOSC (European Open Science Cloud) u čijoj provedbi sudjeluje i Srce  kao jedan od 22 partnera konzorcija pod vodstvom organizacije Ethniko Diktyo Erevnas Technologias AE (GRNET) iz Grčke.

Cilj je projekta podržati koordinaciju, konvergenciju i federaciju nacionalnih i / ili tematskih inicijativa za otvorene istraživačke podatke i usluge EOSC-a razvijanjem odgovarajućih zajedničkih alata i mehanizama. S jedne strane, cilje je podržati postupno usklađivanje politika i praksi nacionalnih i / ili tematskih inicijativa relevantnih za EOSC, sa standardima EOSC-a, a s druge strane omogućiti otvoreni pristup nekomercijalnim uslugama preko EOSC portala.

Srce kao središnja infrastrukturna ustanova godinama gradi i održava temeljnu e-infrastrukturu za potrebe cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske, kako računalnu (CRO NGI, klaster Isabella) tako i podatkovnu (Dabar) infrastrukturu, podržavajući pri tom koncept otvorene znanosti. Iskustva i znanja koja Srce usvoji u ovom projektu, iskoristit će u izgradnji nacionalne strategije otvorene znanosti i uspostave Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). Tijekom trogodišnjeg razdoblja zaposlenici Srca s dugogodišnjim iskustvom u radu i koordinaciji nacionalnih komponenti e-infrastrukture osigurat će 50 čovjek-mjeseci u provedbi projektnih aktivnosti.

NI4OS- Europe - National Initiatives for Open Science in Europe

Oznaka: 857645
Program: Horizon2020
Trajanje: 36 mjeseci
Vrijednost: 5.599.475,00 €
Broj partnera:22
Partneri iz Hrvatske: Srce i IRB

Više o EOSC: https://www.eosc-portal.eu/ i https://www.eoscsecretariat.eu/node

Više o Open Science: https://ec.europa.eu/research/openscience/index.cfm

Više o HR-ZOO: https://www.srce.unizg.hr/hr-zoo

 


Izdvojena događanja Srca

Ožu 30

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u 17:30 sati.

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.