Srce uspješno odgovorilo izazovu online nastave

20. 3. 2020.

U prvom, vrlo intenzivnom tjednu za sve sustave u nadležnosti Srca i timove koji se brinu za te sustave, nastava na visokim učilištima nije stala, preselila se u online okruženje: na sustavu Srca za udaljeno učenje Merlin u tom je tjednu otvoreno 6.000 novih kolegija, što u konačnici čini 21.124 e-kolegija za ovu ak. godinu. Za usporedbu u cijeloj ak. godini otvoreno je 13.037 e-kolegija. Zabilježen je veliki broj nastavnika koji do sada nisu koristili alate za e-učenje te im je bila potrebna i podrška da se snađu u online okruženju, a pružio im je Centar za e-učenje Srca. Djelatnici Centra za e-učenje odgovorili su na više od 600 upita nastavnika u ovih tjedan dana.

I broj održanih webinara na sustavu Srca odudara od prosjeka, u prvom dijelu tjedna održano je 420 webinara (za usporedbu, u cijeloj 2019. godini održano je ukupno 1.421 webinara).

Središnji sustav od čijeg pouzdanog rada ovise gotovi svi dionici i sustavi u znanosti i obrazovanju, sustav AAI@EduHr (Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj) je odradio u tjedan dana više od 4.100.000 uspješnih autentikacija (u odnosu na uobičajeni tjedni prosjek od cca 705.000 autentikacija). Pri tome je zabilježena aktivnost više od 446.500 korisnika. Nakon određenih preopterećenja početkom tjedna, sustav zadnjih nekoliko dana radi uobičajeno stabilno.

Putem usluga eduroam i StuDOM u istom razdoblju na mrežu je uz pomoć AAI@EduHr identiteta ostvareno više od 3.280.000 pristupa.

Online tečajevi Srca također su bili jako traženi pa je broj korisnika (152) koji su prvi puta pristupili sustavu za online tečajeve bio za 50 % veći nego u prosječnom tjednu, a u istom postotku se povećao i broj prijava na tečajeve. Obrazovni materijali dostupni u otvorenom pristupu preuzimani su oko 9.000 puta.

Helpdesk Srca odgovorio je na 235 % više upita nego u prosječnom radnom tjednu.

Poslužitelji, računalni sustavi, mreža, te timovi Srca koji stoje iza toga i cijele organizacije poslovanja i rada Srca na daljinu odradili su svoj posao besprijekorno.

Zahvaljujemo korisnicima na strpljenju i našim djelatnicima na volji, upornosti i iznadprosječnom angažmanu u rješavanju svih problema u ovom tjednu izazovnom za sve nas. Idući tjedan nastavljamo online, u svakom slučaju #ostanidoma.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.