50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Srcu dodijeljeno Priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

22. 2. 2021.

Na obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 22. veljače 2021. godine, glavna ravnateljica NSK-a prof. dr. sc. Ivanka Stričević, dodijelila je Sveučilišnom računskom centru Srcu „Priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju u potpori razvoju nacionalnih informacijskih i digitalnih knjižničnih sustava i usluga“. Priznanje je preuzeo ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Ovom prilikom valja podsjetiti da je nužnost suradnje Srca i NSK konstatirana već i u osnivačkom aktu Srca iz 1971. godine. Od tada je ta suradnja doživjela nekoliko svojih vrhunaca, među kojima svakako treba podsjetiti na suradnju Srca i NSK tijekom 80-ih na izgradnji prvog sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF). Među istaknutim zajedničkim projektima Srca i NSK je svakako Hrvatski arhiv weba (HAW), formalno nastao 2004. godine, a na temelju ranijeg bogatog iskustva Srca u mjerenju hrvatskog web prostora. Osim HAW-a, važna je i suradnja Srca i NSK na Digitalnim i akademskim arhivima i repozitorijima - Dabar, nacionalnoj infrastrukturi koju gradi i održava Srce, a koja je temelj za sustavnu brigu o digitalnoj imovini u sustavu znanosti i obrazovanja i na kojoj NSK realizira Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR i Nacionalni repozitorij doktorskih disertacija DR.

Danas, u razdoblju intenzivne digitalne transformacije obrazovanja i znanosti, ali i cijelog društva, u razdoblju kada se zalažemo i potičemo otvorenu znanost i otvoreno obrazovanje, u vremenima kada su podaci i informacije definitivno postali najvećom vrijednošću, a briga o njima tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa važna briga i zadaća svih dionika društva, dakle u takvom razdoblju zadaće i očekivanja od ustanova kao što su NSK i Srce svakodnevno rastu i multipliciraju se, pa nema nikakve sumnje da će isto tako rasti i razvijati se naša suradnja u budućnosti.

fotografija NSK priznanja

Svečana dodjela priznanja u NSK

Priznanje NSK Srcu 2021.


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.