Srcu dodijeljeno Priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

22. 2. 2021.

Na obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 22. veljače 2021. godine, glavna ravnateljica NSK-a prof. dr. sc. Ivanka Stričević, dodijelila je Sveučilišnom računskom centru Srcu „Priznanje za dugogodišnju uspješnu suradnju u potpori razvoju nacionalnih informacijskih i digitalnih knjižničnih sustava i usluga“. Priznanje je preuzeo ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Ovom prilikom valja podsjetiti da je nužnost suradnje Srca i NSK konstatirana već i u osnivačkom aktu Srca iz 1971. godine. Od tada je ta suradnja doživjela nekoliko svojih vrhunaca, među kojima svakako treba podsjetiti na suradnju Srca i NSK tijekom 80-ih na izgradnji prvog sustava znanstvenih informacija Hrvatske (SIZIF). Među istaknutim zajedničkim projektima Srca i NSK je svakako Hrvatski arhiv weba (HAW), formalno nastao 2004. godine, a na temelju ranijeg bogatog iskustva Srca u mjerenju hrvatskog web prostora. Osim HAW-a, važna je i suradnja Srca i NSK na Digitalnim i akademskim arhivima i repozitorijima - Dabar, nacionalnoj infrastrukturi koju gradi i održava Srce, a koja je temelj za sustavnu brigu o digitalnoj imovini u sustavu znanosti i obrazovanja i na kojoj NSK realizira Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR i Nacionalni repozitorij doktorskih disertacija DR.

Danas, u razdoblju intenzivne digitalne transformacije obrazovanja i znanosti, ali i cijelog društva, u razdoblju kada se zalažemo i potičemo otvorenu znanost i otvoreno obrazovanje, u vremenima kada su podaci i informacije definitivno postali najvećom vrijednošću, a briga o njima tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa važna briga i zadaća svih dionika društva, dakle u takvom razdoblju zadaće i očekivanja od ustanova kao što su NSK i Srce svakodnevno rastu i multipliciraju se, pa nema nikakve sumnje da će isto tako rasti i razvijati se naša suradnja u budućnosti.

fotografija NSK priznanja

Svečana dodjela priznanja u NSK

Priznanje NSK Srcu 2021.


Izdvojena događanja Srca

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.