50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Sudjelujte u stvaranju budućnosti Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC)

10. 8. 2021.

U okviru projekta EOSC Future, u kojem sudjeluje i Srce, traže se zainteresirani znanstvenici iz svih znanstvenih područja da se uključe u definiranje i razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (European Open Science Cloud, EOSC) – temeljne infrastrukture novog Europskog istraživačkog prostora.

Cilj je EOSC Future projekta razvoj paneuropskog okruženja s interoperabilnim istraživačkim podacima i svim ostalim rezultatima istraživanja. EOSC će istraživačima nuditi profesionalne podatkovne usluge te pristup računalnim sustavima za obradu i sigurno čuvanje i trajnu pohranu podataka. Razvit će se "sustav sustava" koji će pružati podršku svim europskim istraživačima tijekom cijelog istraživačkog procesa, uključujući kompletan životni ciklus podataka u svrhu dijeljenja, upravljanja i korištenja podataka, ali i lakšeg otkrivanja i ponovnog korištenja skupova podataka drugih istraživača.

U svrhu postizanja navedenog cilja EOSC Future poziva sve zainteresirane istraživače da se uključe u rad EOSC Future korisničke skupine (EOSC Future User Group) koja će svojim znanjem, informacijama o svojim potrebama, ali i povratnim informacijama o ciljevima i rezultatima projekta doprinijeti budućem EOSC-u, a također i unaprijediti diseminaciju projektnih postignuća.

EOSC Future korisnička skupina sastojat će se od 200 pažljivo odabranih istraživača iz različitih znanstvenih disciplina koji će svojim angažmanom doprinijeti razvoju i validaciji budućih EOSC usluga, servisa i resursa iz korisničke perspektive.

Odabrani članovi EOSC Future skupine sudjelovat će u nekoliko upitnika, fokus grupa te u validaciji i testiranju EOSC Future rješenja prije puštanja u javnost. Odabrani istraživači svojim sudjelovanjem doprinijet će uspostavi EOSC usluga i jačanju pozitivnih učinaka EOSC-a za istraživače u njihovom svakodnevnom radu, odnosno uspjehu ove stožerne i strateške europske inicijative važne za budućnost Europskog istraživačkog prostora. 

Prijave su otvorene od 7. srpnja 2021. do 15. rujna 2021.

Više o pozivu kao i prijavni obrazac može se pronaći na mrežnim stranicama EOSC-a.

Hrvatskoj je potreban i nacionalni oblak za otvorenu znanost kako bi usluge, servisi i resursi bili uključeni u EOSC. Time bi ih se moglo lakše pronaći te bi postali dostupni, interoperabilni i ponovno upotrebljivi na europskoj razini. Stoga je Srce zajedno s brojnim dionicima sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj pokrenulo Inicijativu za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) čiji je cilj izgraditi moderan, kvalitetan, međunarodno relevantan i kompetitivan sustav znanosti utemeljen na načelima otvorene znanosti koji je usklađen i povezan s Europskim istraživačkim prostorom. 

prijava za korisničku skupinu EOSC Future


Izdvojena događanja Srca

lis 05

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 5. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

lis 06

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 6. listopada 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 11

Želite se upoznati s osnovnim pojmovima u vezi razumijevanja rada u WordPressu? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet  će u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lis 14

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 14. listopada 2021., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.