Sudjelujte u stvaranju budućnosti Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC)

10. 8. 2021.

U okviru projekta EOSC Future, u kojem sudjeluje i Srce, traže se zainteresirani znanstvenici iz svih znanstvenih područja da se uključe u definiranje i razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (European Open Science Cloud, EOSC) – temeljne infrastrukture novog Europskog istraživačkog prostora.

Cilj je EOSC Future projekta razvoj paneuropskog okruženja s interoperabilnim istraživačkim podacima i svim ostalim rezultatima istraživanja. EOSC će istraživačima nuditi profesionalne podatkovne usluge te pristup računalnim sustavima za obradu i sigurno čuvanje i trajnu pohranu podataka. Razvit će se "sustav sustava" koji će pružati podršku svim europskim istraživačima tijekom cijelog istraživačkog procesa, uključujući kompletan životni ciklus podataka u svrhu dijeljenja, upravljanja i korištenja podataka, ali i lakšeg otkrivanja i ponovnog korištenja skupova podataka drugih istraživača.

U svrhu postizanja navedenog cilja EOSC Future poziva sve zainteresirane istraživače da se uključe u rad EOSC Future korisničke skupine (EOSC Future User Group) koja će svojim znanjem, informacijama o svojim potrebama, ali i povratnim informacijama o ciljevima i rezultatima projekta doprinijeti budućem EOSC-u, a također i unaprijediti diseminaciju projektnih postignuća.

EOSC Future korisnička skupina sastojat će se od 200 pažljivo odabranih istraživača iz različitih znanstvenih disciplina koji će svojim angažmanom doprinijeti razvoju i validaciji budućih EOSC usluga, servisa i resursa iz korisničke perspektive.

Odabrani članovi EOSC Future skupine sudjelovat će u nekoliko upitnika, fokus grupa te u validaciji i testiranju EOSC Future rješenja prije puštanja u javnost. Odabrani istraživači svojim sudjelovanjem doprinijet će uspostavi EOSC usluga i jačanju pozitivnih učinaka EOSC-a za istraživače u njihovom svakodnevnom radu, odnosno uspjehu ove stožerne i strateške europske inicijative važne za budućnost Europskog istraživačkog prostora. 

Prijave su otvorene od 7. srpnja 2021. do 15. rujna 2021.

Više o pozivu kao i prijavni obrazac može se pronaći na mrežnim stranicama EOSC-a.

Hrvatskoj je potreban i nacionalni oblak za otvorenu znanost kako bi usluge, servisi i resursi bili uključeni u EOSC. Time bi ih se moglo lakše pronaći te bi postali dostupni, interoperabilni i ponovno upotrebljivi na europskoj razini. Stoga je Srce zajedno s brojnim dionicima sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj pokrenulo Inicijativu za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) čiji je cilj izgraditi moderan, kvalitetan, međunarodno relevantan i kompetitivan sustav znanosti utemeljen na načelima otvorene znanosti koji je usklađen i povezan s Europskim istraživačkim prostorom. 

prijava za korisničku skupinu EOSC Future


Izdvojena događanja Srca

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 13

Webinar "Pitanja i testovi u sustavu za e-učenje Merlin" održat će se 13. listopada 2022. od 11 do 12 sati.

lis 24

Međunarodni Tjedna otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se od 24. do 28. listopada 2022.