50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Sustav za e-učenje Merlin - odgovor na izazove online nastave

11. 11. 2021.

Sustav za e-učenje Merlin koji je uspostavilo i održava Srce, a na kojem se nalaze e-kolegiji visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj, dosegao je rekordan broj otvorenih e-kolegija. U prošloj akademskoj godini na sustavu se održavao 27.181 e-kolegij koji se nalazi u Redu predavanja visokih učilišta, a već sada, samo mjesec dana od početka nove akademske godine, blizu smo ove brojke.

Do sada je na sustavu Merlin za akademsku godinu 2021./2022. otvoreno više od 26.700 e-kolegija koje održava preko 9.300 nastavnika za više od 81.000 studenata. Rekordan broj otvorenih e-kolegija pokazuje da je sustav Merlin odgovorio svim izazovima održavanja online nastave i pokazao se kao neizostavan dio nastave u sustavu visokog obrazovanja.

U prošloj akademskoj godini, 2020./2021., na sustavu Merlin nastavnici su postavili nastavne materijale u svoje e-kolegije i to više od 301.000 datoteka, 47.390 poveznica i 40.683 aktivnosti Zadaća, a koristili su i ostale resurse i aktivnosti u sustavu Merlin. Za komunikaciju su se najviše koristile aktivnosti: Forum (37.556) i Chat (1.467). Nastavnicima i studentima zasigurno su online provjere znanja bile najveći izazov, a u prošloj akademskoj godini održano je 40.489 aktivnosti Test.

Nastavnicima i studentima dostupna je kvalitetna i sustavna podrška u korištenju tehnologija i alata e-učenja, kao i podrška u implementaciji u obrazovni proces, pa je kao pomoć Centar za e-učenje Srca pripremio i niz uputa, preporuka, priručnika i animacija za održavanje kvalitetne online nastave. Popis svih materijala korisnih za pripremu i održavanje nastave u online okruženju dostupan je na stranicama Centra. Uz to korisnicima je dostupna i podrška putem telefona, elektroničke pošte i obliku konzultacija. Nastavnicima je na raspolaganju i veliki broj zanimljivih i aktualnih online tečajeva koje mogu prolaziti tempom koji njima najviše odgovara.

Merlin - statistika


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.