Sustav za e-učenje Merlin spreman za novu akademsku godinu

2. 9. 2022.

Srce je 1. rujna 2022. pustilo u produkciju novu inačicu sustava za e-učenje Merlin kako bi visokoškolske ustanove i nastavnici mogli pripremiti svoje e-kolegije za nastavu u akademskoj godini 2022./2023.

Na inačici sustava Merlin za 2021./2022. akademsku godinu provode se zadnji ispiti i rad sa studentima. Trenutnu akademsku godinu završavamo s preko 30.450 e-kolegija na kojima radi više od 10.800 nastavnika sa svih ustanova u sustavu visokog obrazovanja i u koje je upisano preko 90.470 studenata. Sustav za e-učenje Merlin održava i nadograđuje tim Centra za e-učenje Srca nastojeći nastavnicima i studentima osigurati kvalitetno, pristupačno i jednostavno virtualno okruženje za učenje. Sustav Merlin bazira se na sustavu otvorenog koda Moodle uz brojne dodatke koji su dodani slušajući potrebe nastavnika.

Sustav za e-učenje Merlin za akademsku godinu 2022./2023. nadograđen je na najnoviju inačicu sustava Moodle (4.0) te su dodane nove mogućnosti koje će unaprijediti i olakšati rad korisnika. Nova inačica sustava donosi novi način navigacije koji je primarno horizontalan i kao takav pogodan za sve vrste uređaja. Ovakav način navigacije korisnicima olakšava snalaženje i rad u sustavu te pruža bolju preglednost. Najveća je novost indeks sadržaja e-kolegija koji je smješten uz lijevi rub sučelja te prikazuje popis svih tema sa popisom resursa i aktivnosti unutar pojedine teme te položaj blokova. Blokovi su sada smješteni s desne strane sučelja, a stupac s blokovima može se prikazati ili sakriti.

Sve novosti koje prate novu inačicu sustava Merlin za ak. godinu 2022./2023. objavili smo u dokumentu Novosti sustava Moodle 4.0 (PDF, 177 KB).

Novu inačicu sustava Merlin prate digitalna inačica priručnika za nastavnike i priručnik za studente (PDF, 4.67 MB), a korisnicima je dostupan i testni sustav Moodle koji je također nadograđen na inačicu 4.0.

Za sve nastavnike tu su online tečajevi Centra za e-učenje koji im omogućavaju stjecanje potrebnih znanja za rad u online okruženju od kojih izdvajamo online tečaj "Osnove rada u sustavu Merlin". Uz to i dalje održavamo konzultacije za nastavnike, a sve upite možete nam uputiti putem elektroničke pošte ceu@srce.hr ili telefona.

Ujedno najavljujemo webinar na kojem ćemo predstaviti novosti u sustavu Merlin za novu akademsku godinu. Webinar će se održati u petak, 16. rujna 2022. s početkom u 11 sati. Više informacija bit će objavljeno na webu Srca.

Naslovnica sustava Merlin


Izdvojena događanja Srca

lis 04

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 4. listopada 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 05

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 5. listopada 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 11

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u učionici Srca, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 11. listopada 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.