Tim Srca nadogradio je sustav AAI@EduHr mogućnošću dvostupanjske autentikacije

17. 12. 2019.

Višestupanjska autentikacija (MFA, Multi-Factor Authentication) vrsta je autentikacije koja je uspješna tek kad korisnik prođe kroz kombinaciju dvije ili više metoda autentikacije.

Višestupanjska autentikacija može biti kombinacija podataka koji su poznati korisniku (npr. korisnička oznaka i lozinka) i nekog uređaja ili softvera koje korisnik posjeduje (npr. pametna kartica, pametni telefon) i/ili korisničkih biometrijskih podataka (npr. otisak prsta).
Sustav AAI@EduHr omogućava dvostupanjsku autentikaciju: kao prvi stupanj koristi se metoda autentikacije korisničkom oznakom i lozinkom, a kao drugi stupanj neki od sustava koji generira jednokratne lozinke (tokene). Trenutno podržani sustavi koji generiraju jednokratne tokene su: OTP via SMS, Yubico Yubikey i TOTP. Implementirani sustav omogućuje dodavanje i drugih mehanizama za drugi stupanj autentikacije.

Kako bi bolje prikazao nove mogućnosti autentikacije, odnosno kako bi korisnici mogli i u praksi isprobati proces dvostupanjske autentikacije prije implementacije u uslugu, tim je pripremio demonstracijsku aplikaciju dostupnu na adresi https://registar.aaiedu.hr/mfa-demo.

Pozivaju se svi zainteresirani (prije svega davatelji usluga) da je isprobaju.

Više informacija potražite na adresi https://www.aaiedu.hr/o-sustavu/sto-je-aaieduhr/visestupanjska-autentikacija.

Slika: drugi stupanj autentikacije na demo aplikaciji.


Izdvojena događanja Srca

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.