Tim Srca nadogradio je sustav AAI@EduHr mogućnošću dvostupanjske autentikacije

17. 12. 2019.

Višestupanjska autentikacija (MFA, Multi-Factor Authentication) vrsta je autentikacije koja je uspješna tek kad korisnik prođe kroz kombinaciju dvije ili više metoda autentikacije.

Višestupanjska autentikacija može biti kombinacija podataka koji su poznati korisniku (npr. korisnička oznaka i lozinka) i nekog uređaja ili softvera koje korisnik posjeduje (npr. pametna kartica, pametni telefon) i/ili korisničkih biometrijskih podataka (npr. otisak prsta).
Sustav AAI@EduHr omogućava dvostupanjsku autentikaciju: kao prvi stupanj koristi se metoda autentikacije korisničkom oznakom i lozinkom, a kao drugi stupanj neki od sustava koji generira jednokratne lozinke (tokene). Trenutno podržani sustavi koji generiraju jednokratne tokene su: OTP via SMS, Yubico Yubikey i TOTP. Implementirani sustav omogućuje dodavanje i drugih mehanizama za drugi stupanj autentikacije.

Kako bi bolje prikazao nove mogućnosti autentikacije, odnosno kako bi korisnici mogli i u praksi isprobati proces dvostupanjske autentikacije prije implementacije u uslugu, tim je pripremio demonstracijsku aplikaciju.

Pozivaju se svi zainteresirani (prije svega davatelji usluga) da je isprobaju.

Više informacija potražite na stranici AAI@EduHr-a o višestupanjskoj autentifikaciji.

Link na demo aplikaciju: zaslon aplikacije s prikazanim drugim stupnjem autentikacije

Slika: drugi stupanj autentikacije na demo aplikaciji.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.