Trideseti rođendan weba

12. 3. 2019.

Prije 30 godina, 12. ožujka 1989. godine Tim Berners-Lee, koji je u to vrijeme radio u CERN-u, distribuirao je prijedlog pod nazivom "Information Management: A Proposal" s namjerom da olakša razmjenu informacija u CERN-u. Berners-Leejev nadređeni, Mike Sendall, odobrio mu je rad na tom projektu koji je doveo do distribuiranog, besplatnog za korištenje i otvorenog weba kakav je danas.  

1990. godine Berners-Lee je isprogramirao prvi web-preglednik i editor pod nazivom "WorldWideWeb" (screenshot pogledajte ovdje), a sljedeće godine javno je postala dostupna i prva web-stranica CERN-a. Ovako je izgledala krajem 1992.: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Zanimljiv je detalj da je nakon smrti Mike Sendalla, čovjeka koji je odobrio rad na projektu, pronađen orginalni prijedlog na kojem je rukom bio napisan komentar "vague, but exciting" (nejasno, ali uzbudljivo).  

Prisjetimo se kako je 1997. izgledao web Srca.  

Ove godine CERN organizira javnu proslavu 30. rođendana weba, koju je moguće pratiti preko stranice https://web30.web.cern.ch/.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 30

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 30. 3. 2020. u 17:30 sati.

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.