50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

U Hrčku implementirana podrška za objavljivanje članaka u XML formatu

3. 5. 2017.

Hrčak - portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa udomljuje više od 440 hrvatskih časopisa i prepoznatljivo je mjesto za diseminaciju znanstvenih informacija koje nastaju u hrvatskom istraživačkom prostoru. Kroz projekt OpenAIRE2020, odnosno FP7 post-grant Open Access Pilot, financirana je implementacija podrške za pohranu i objavu radova u XML formatu u Hrčku.

Izrada i objavljivanje članaka u XML formatu prema JATS standardu model je suvremenog znanstvenog izdavaštva kojeg koristi sve više baza i izdavača (PubMed, ScieLo, MDPI…).

Cilj nove podrške jest ubrzati i olakšati proces unosa podataka u Hrčak, omogućiti rudarenje sadržaja i interaktivnost članaka te unaprijediti interoperabilnost Hrčka. Dugoročno, objavljivanjem članaka u XML formatu Hrčak postaje otvoreniji, čime se postiže sofisticiranije pregledavanje i pretraživanje te lakša razmjena podataka. XML je format koji omogućava pretvorbu u druge formate (HTML, ePUB, PDF) što osigurava i kvalitenije dogoročno očuvanje podataka.

Ako se odluče za objavljivanje na ovakav način, uredništva časopisa moraju osigurati izradu članaka u XML formatu prema JATS standardu. Za potrebe informiranja i educiranja uredništava o opcijama koje su im na raspolaganju za ovakvo objavljivanje, održane su dvije radionice naziva Objava radova u Hrčku u XML formatu te su objavljene Upute za izradu i dostavu članaka u XML formatu u Hrčak.

Na Hrčku je do pisanja ove vijesti u XML formatu objavljeno 178 članka u 4 časopisa (Biochemia Medica, Vol.27 No.1, Cardiologia Croatica, Vol.12, No.1-2, Croatian journal of food science and technology, Vol.8 Br.2, Food Technology and Biotechnology, Vol.52 No.4 - Vol.55 No.1).


Izdvojena događanja Srca

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.