50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

U sklopu projekta EGI-ACE održana radionica korisničkih zajednica

2. 3. 2021.

U sklopu projekta EGI-ACE (engl. EGI Advanced Computing for EOSC) u kojem Srce sudjeluje u ulozi partnera, 16. i 17. veljače 2021. organizirana je dvodnevna radionica za korisničke zajednice. Cilj radionice bilo je povezivanje korisničkih zajednica s pružateljima računalnih i spremišnih usluga te pružateljima federacijskih servisa. Među pružateljima usluga bili su partneri na projektu EGI-ACE, ali i ostali članovi federacije EGI.

Stručnjaci Srca primarno su sudjelovali u ulozi pružatelja usluge mrežnog nadzora servisa pomoću federacijskog servisa ARGO. Usluga Srca HTC Cloud je sastavni dio federacije EGI Federated Cloud i radionica je bila prilika za prikupljanje informacija o korisničkim aplikacijama i potrebama.

Svaka je korisnička zajednica kroz kratke prezentacije opisala svoju uslugu podatkovnog prostora (engl. Data Space) koji podrazumijeva zaokruženu uslugu koja se sastoji od skupa znanstvenih podataka iz domene određene korisničke zajednice, odgovarajućih alata i računalne infrastrukture potrebne za analizu podataka. Pored toga su predstavile svoju ulogu u znanstvenoj zajednici, tehničku izvedbu, potrebu za resursima i stručnom podrškom te vremenski plan uključivanja usluge u EOSC (engl. European Open Science Cloud) čime će biti dostupna svim zainteresiranim istraživačima i znanstvenicima.

Ovom prilikom je bio i predstavljen plan radionica o korištenju pojedinih usluga podatkovnog prostora koje su ključne za promoviranje EOSC-a među hrvatskim i europskim istraživačima i znanstvenicima.

U drugom dijelu radionice su kroz raspravu utvrđene konkretne resursne potrebe pojedine usluge podatkovnog prostora. Za svaku uslugu definirane su radne grupe koje će tijekom projekta EGI-ACE surađivati na uključivanju usluge u EOSC.

Svoje usluge podatkovnog prostora na ovoj radionici predstavilo je sljedećih 19 korisničkih zajednica:

Za zainteresirane koji su propustili radionicu, sve prezentacije, radni prijedlozi raspodjele resursa i plan održavanja radionica dostupni su na Indico stranici.

EOSC i usluge Srca u ciklusu istraživačkih podataka bit će predstavljene na radionici u sklopu konferencije Srce DEI2021. Pozivamo sve istraživače da nam se pridruže i saznaju kako koristiti e-infrastrukturu za provođenje učinkovitijih istraživanja i razvoj otvorene znanosti.

logotip projekta EGI-ACE


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.