U Srcu održan Copernicus Hackathon

30. 10. 2019.

U Srcu je 23. i 24. listopada 2019. godine održan Copernicus Hackathon, natjecanje u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za Hrvatsku i Sloveniju.

Timovi su dva dana neprekidno radili na idejnim rješenjima svojih aplikacija iz tri tematska područja: Pametni gradovi i pametna uprava, Zaštita okoliša i klima te primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu.

Otvaranje hackathona

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

Ukupno najbolji i najinovativniji rad u srednjoškolskoj kategoriji, za koji je nagradu u visini od 10.000 kuna dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, bio je project ECOR kojeg je razvila ekipa MIOC 2.

Nagrade za najbolje radove na ArcGIS platformi, koje je dodijelila tvrtka GDi d.o.o., osvojile su ekipe Srednje strukovne škole Đurđevac (projekt WISE parking), Geodetske škole Zagreb (projekt Best beach) te SŠ Hvar (projekt Plame(ni)škoj).

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu, koju je dodijelio Geodetski fakultet, osvojio je tim MIOC 1 za projekt CROPRedict App. Nagradu za najbolji rad na temu Zaštita okoliša i klima, koju je dodijelila tvrtka IGEA d.o.o., osvojila je Geodetska škola Zagreb za projekt Best beach. Nagradu za najbolji rad na temu Pametni gradovi i pametna uprava, koju je dodijelio Grad Zagreb, također je osvojio MOIC 2 za projekt ECOR.

Govor ravnatelja Srca

Specijalna nagrada za najinovativnije rješenje, koju je dodijelila tvrtka Ericsson Nikola Tesla d.d., također je osvojio tim Coprnicus, a nagrade za najbolje radove na ArcGIS platformi, koje je dodijelila tvrtka GDi d.o.o. osvojili su  Coprnicus, EyesOnEarth (Ocjena i praćenje stanja Medvednice) te nastavnici Srednje strukovne škole Đurđevac za projekt Geografsko botanički rezervati Geo Bot.

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu, koju dodjeljuje Science Park Graz - ESA Business Incubator Centar Austrija osvojio je CROGIS, a nagrada za najbolji rad na temu Zaštita okoliša i klima koju je dodijelila tvrtka IGEA d.o.o. pripala je ekipi ProtostarLabs za projekt SNYTCH. Coprnicus je pored toga osvojio nagradu za najbolji rad na temu Pametni gradovi i pametna uprava od Grada Zagreba.

Predavanje na hackathonu

Kako je na natjecanje bio prijavljen ukupno 21 tim, po čemu je ovo bio najveći Copernicus Hackathon u Europi, Europska komisija je odlučila dodatno nagraditi dva najbolja tima ulaskom u Copernicus Accelerator. Nagrada za ukupno drugi najbolji rad tako je pripala ekipi Coprnicus za projekt GeoTwins, dok je nagradu za ukupno najbolji rad osvojio tim CROGIS za projekt GREEN ISLAND.

Po završetku natjecanja, 25. 10. 2019., također u Srcu, održana je i Copernicus konferencija, na kojoj su dodijeljene nagrade najboljim timovima. Na otvaranju konferencije sudionike su pozdravili prof. dr. sc. Željko Bačić, voditelj Organizacijskog odbora, domaćin hackathona dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca, glavni organizator izv. prof. dr. sc. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta, predstavnica Grada, gđa Sanja Jurković, pročelnica ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, te u ime pokrovitelja događanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja savjetnica ministrice, dr. sc. Andrea Radović.

Na konferenciji su predstavljeni i najbolji rad u službenoj kategoriji - ekipa CROGIS, najbolji rad u srednjoškolskoj kategoriji – ekipa MIOC2, te  drugi najbolji rad u službenoj kategoriji – ekipa Coprnicus.

Na kraju konferencije održana je i znanstveno-stručna sesija s nizom zanimljivih predavanja iz ovog područja. Više fotografija možete pogledati u Flickr albumu Copernicus Hackathon.

Maketa satelita ispred zgrade Srca

Grupna slika sudionika hackathona


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.