U Srcu održan radni sastanak tima ARGO u sklopu projekta EOSC-hub

26. 9. 2019.

U razdoblju od 23. 9. do 25. 9. 2019. u Srcu je održan radni sastanak tima ARGO koji u sklopu H2020 projekta EOSC-hub radi na razvoju, integraciji i održavanju središnjih infrastrukturnih i kolaboracijskih servisa.

Tim ARGO, koji čine stručnjaci iz GRNET (engl. Greek Research and Technology Network) iz Grčke, CNRS (fr. Centre National de la Recherche Scientifique) iz Francuske i Srca, su u proteklih 18 mjeseci u sklopu projekta EOSC-hub održavali i razvijali središnji sustav za nadzor e-infrastrukture za EOSC, pod nazivom ARGO.

Tijekom trodnevnog boravka u Srcu, tim stručnjaka je analizirao ostvarene rezultate u proteklom razdoblju, rješavao aktualne probleme u radu pojedinih komponenata, te planirao daljnja unaprjeđenja servisa ARGO monitoring system i ARGO messaging service. ARGO monitoring system nadzire sve EOSC servise, šalje obavijesti u slučaju incidenata te pruža izvještaje o dostupnosti i pouzdanosti rada pojedinih sjedišta. ARGO messaging service omogućava učinkovitu komunikaciju između raspodijeljenih komponenata. Trenutačno ga koriste središnji servisi ARGO monitoring system i Operations Portal, a u tijeku je integracija sa sustavom APEL koji se koristi za praćenje korištenja EOSC resursa.

Projekt EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) započeo je 1. siječnja 2018. godine. Mobiliziranjem e-infrastruktura koje obuhvaćaju više od 300 resursnih sjedišta širom svijeta i 18 paneuropskih istraživačkih infrastruktura, projekt EOSC-hub predstavlja ključnu prekretnicu u implementaciji europskog oblaka otvorene znanosti. Misija projekta EOSC-hub je omogućiti korisničkim zajednicama iz 50 zemalja i niza znanstvenih disciplina kvalitetan, jednostavan i otvoren pristup istraživačkim podacima i uslugama federacije EGI, EUDAT CDI, INDIGO-DataCloud kao i ostalih istraživačkih infrastruktura. Srce je partner na projektu, čime nastavlja višegodišnje sudjelovanje i osiguranje povezivanja hrvatske e-infrastrukture s pan-europskom.  (https://www.eosc-hub.eu/).


Izdvojena događanja Srca

lis 23

Natjecanje Copernicus Hackathon održat će se u Srcu 23. i 24. listopada 2019. godine u okviru Copernicus programa u organizaciji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

lis 28

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 28. 10. 2019., u 9:00 sati.
Prijave su u tijeku.

stu 07

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u četvrtak, 7. 11. 2019. od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

stu 11

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  11. 11. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.