50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

U Srcu održan radni sastanak tima ARGO u sklopu projekta EOSC-hub

26. 9. 2019.

EOSC-hub logotipU razdoblju od 23. 9. do 25. 9. 2019. u Srcu je održan radni sastanak tima ARGO koji u sklopu H2020 projekta EOSC-hub radi na razvoju, integraciji i održavanju središnjih infrastrukturnih i kolaboracijskih servisa.

Tim ARGO, koji čine stručnjaci iz GRNET (engl. Greek Research and Technology Network) iz Grčke, CNRS (fr. Centre National de la Recherche Scientifique) iz Francuske i Srca, su u proteklih 18 mjeseci u sklopu projekta EOSC-hub održavali i razvijali središnji sustav za nadzor e-infrastrukture za EOSC, pod nazivom ARGO.

Tijekom trodnevnog boravka u Srcu, tim stručnjaka je analizirao ostvarene rezultate u proteklom razdoblju, rješavao aktualne probleme u radu pojedinih komponenata, te planirao daljnja unaprjeđenja servisa ARGO monitoring system i ARGO messaging service. ARGO monitoring system nadzire sve EOSC servise, šalje obavijesti u slučaju incidenata te pruža izvještaje o dostupnosti i pouzdanosti rada pojedinih sjedišta. ARGO messaging service omogućava učinkovitu komunikaciju između raspodijeljenih komponenata. Trenutačno ga koriste središnji servisi ARGO monitoring system i Operations Portal, a u tijeku je integracija sa sustavom APEL koji se koristi za praćenje korištenja EOSC resursa.

Projekt EOSC-hub (Integrating and managing services for the European Open Science Cloud) započeo je 1. siječnja 2018. godine. Mobiliziranjem e-infrastruktura koje obuhvaćaju više od 300 resursnih sjedišta širom svijeta i 18 paneuropskih istraživačkih infrastruktura, projekt EOSC-hub predstavlja ključnu prekretnicu u implementaciji europskog oblaka otvorene znanosti. Misija projekta EOSC-hub je omogućiti korisničkim zajednicama iz 50 zemalja i niza znanstvenih disciplina kvalitetan, jednostavan i otvoren pristup istraživačkim podacima i uslugama federacije EGI, EUDAT CDI, INDIGO-DataCloud kao i ostalih istraživačkih infrastruktura. Srce je partner na projektu, čime nastavlja višegodišnje sudjelovanje i osiguranje povezivanja hrvatske e-infrastrukture s pan-europskom.

radni sastanak tima ARGO u Srcu


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.