Unaprijeđeno indeksiranje hrvatskih časopisa u citatnoj bazi podataka Web of Science

20. 1. 2023.

Više od 130 hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa pretraživo je putem sučelja citatne baze podataka Web of Science (WoS), pri čemu WoS podatke za većinu hrvatskih časopisa preuzima iz portala Hrčak. S obzirom na poteškoće povezane s točnošću podataka i nerijetko velike vremenske odmake u indeksiranju radova u WoS-u, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK), Srce i Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju (ZNAK) inicirali su komunikaciju s Clarivateom, vlasnikom baze, te predložili unaprjeđenje procesa preuzimanja podataka.

Za potrebe uspješnijeg preuzimanja podataka predloženo je korištenje OAI-PMH sučelja Hrčka koje omogućuje pružatelju usluga, kao što je Clarivate, automatizirano preuzimanje strukturiranih metapodataka. Srce je na zahtjev Clarivatea, doradilo sučelje tako da su online first radovi posebno označeni te će njihovo indeksiranje vjerojatno biti odgođeno do trenutka objave cjelovitog broja.

Nakon razvoja i testiranja, automatizirano preuzimanje podataka iz Hrčka u WoS je pokrenuto 30. prosinca 2022. godine. Preuzimanje podataka radi se svakodnevno, a u prvoj polovini siječnja 2023. preuzeti su podaci za 116 časopisa iz Hrčka.

Automatizacija će omogućiti potpunije i ažurirane podatke u bazi Web of Science što je važno za hrvatske znanstvene i stručne časopise imajući u vidu da se indeksiranost u WoS Core Collection bazama vrednuje sukladno Kriterijima za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti. Za znanstvenike odnosno autore radova ovaj je iskorak važan s obzirom da se indeksiranost objavljenih radova u WoS Core Collection bazama vrednuje za izbor u znanstvena zvanja.

Nadamo se će ovo također biti poticaj uredništvima da nove sveščiće i radove unose što ažurnije u Hrčak.

web of science


Izdvojena događanja Srca

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.

Ožu 06

Sveučilišni računski centar i ove će se godine uključiti u obilježavanje međunarodnog Tjedna otvorenog obrazovanja koji će se održati od 6. do 10. ožujka 2023.

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO.