50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Upozoravamo na poruke s virusom pošiljatelja koji se predstavljaju imenima zaposlenika Srca

30. 10. 2020.

Od sredine listopada 2020. uočavamo kako na razne e-mail adrese stižu poruke koje izgledaju kao poruke zaposlenika Srca, ali je e-mail adresa pošiljatelja neka druga (nije čak ni iz .hr domene), dakle ne odgovara adresama zaposlenika Srca čije e-mail adrese završavaju na @srce.hr.

Sama poruka sadrži tekst koji je sa zaposlenicima Srca razmjenjivan u prošlosti, ali i virus - bilo kao prilog poruci ili link na lokaciju na kojoj je virus. Da bi se virus uspješnije širio i prolazio neotkriven kroz antivirusne programe, nalazi se u prilogu poruke kao datoteka koja je kompresirana i zaštićena zaporkom napisanom u tekstu poruke; dakle očekuje se od neopreznog primatelja upisivanje te lozinke kojom će se otpakirati prilog - i time zaraziti svoje računalo.

Više o virusu na stranicama Nacionalnog CERT-a te kompanija Malwarebytes i Hornetsecurity.

Molimo da ne otvarate priloge poruka ako niste sigurni da su poslani od stvarnog pošiljatelja, a pogotovo ne one za koje morate još dodatno upisati lozinku, a da vam to nije posebno najavio pošiljatelj kojeg poznajete.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 04

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 4. 3. 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 08

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 8. 3. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 10

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 10. 3. 2021. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 17

U prvom tečaju Linux akademije upoznajte se s administracijom Linux poslužitelja. Online tečaj uz vodstvo predavača počinje 17. 3. 2021. u 9 sati.