50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Uskoro se održava i treći RDA webinar „Istraživački podaci - što s njima?“

19. 6. 2020.

Srce kao nacionalni Research Data Alliance (RDA) čvor 26. lipnja 2020. organizira treći po redu webinar na temu „Istraživački podaci - što s njima?“. U pripremu i održavanje webinara, osim Srca, uključene su sljedeće ustanove: Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Institut Ruđer Bošković (nacionalni OpenAIRE helpdesk), Sveučilišna knjižnica Rijeka, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Na webinaru će biti demonstriran unos istraživačkih podataka u institucijski repozitorij u Dabru. Demonstraciju će održati dr. sc. Ivan Buljan s Medicinskog fakulteta u Splitu na vlastitim istraživačkim podacima tijekom koje će ujedno podijeliti svoje znanje i stavove o važnosti upravljanja istraživačkim podacima.

S Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Alen Vodopijevec i izv. prof. Jadranka Stojanovski predstavit će nadzornu ploču OpenAIRE i mogućnosti koje nudi za upravitelje repozitorija, istraživačke zajednice i financijere znanstvenih istraživanja.

Program i poveznica za registraciju dostupni su na stranici trećeg webinara “Istraživački podaci - što s njima?”.

Podsjećamo, Research Data Alliance (RDA) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacija temeljnih na podacima. RDA trenutno ima preko 10.000 članova iz više od 144 države.

nadzorna ploča OpenAIRE-a

Slika: nadzorna ploča OpenAIRE-a

sučelje za unos skupa podataka u repozitoriji u Dabru

Slika: sučelje za unos skupa podataka u repozitoriji u Dabru 


Izdvojena događanja Srca

Ožu 08

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 8. 3. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 10

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 10. 3. 2021. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 22

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 22. 3. 2021. u 13:00 sati.