50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Usluga HTC Cloud kao dio praktične nastave na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

3. 12. 2020.

Elastični klaster u HTC Cloudu koristit će se u svrhu izvođenja praktične nastave iz kolegija „Strukturna računalna biofizika“. Nositelj kolegija je izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša, a asistentica Andrea Hloušek-Kasun, mag. biol. mol. Kolegij je primarno namijenjen studentima diplomskog studija Molekularne biologije i Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Cilj teorijskog dijela kolegija je upoznati studente s teorijskom podlogom metoda molekulskog modeliranja bioloških makromolekula (biomakromolekula), dok se praktični dio sastoji od pripreme, pokretanja i analize računalnih simulacija, prvenstveno simulacija molekulske dinamike korištenjem programskih paketa Amber i Gromacs.

Stručnjaci Srca pripremili su elastični klaster za izvođenje računalnih simulacija u sklopu kolegija. Klaster svakom studentu omogućuje izvođenje simulacija paralelno na 16 procesorskih jezgri te dovoljno prostora za pohranu dobivenih rezultata. Ovo uvelike olakšava i ubrzava izvođenje praktične nastave koja bi se inače održavala u prostorijama fakulteta, a u ovim posebnim okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa omogućuje svakom studentu izvođenje praktične nastave na daljinu.

Usluga Srca HTC Cloud zasnovana je na računarstvu u oblaku (eng. Cloud computing) koja korisnicima omogućava stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja s visokom učinkovitošću. Odlika HTC Clouda je fleksibilnost kod uporabe i pokretanja proizvoljnih programskih sustava i aplikacija, prvenstveno onih koji trebaju značajne računalne resurse za postizanje svojih ciljeva. Elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster EC3) omogućava pokretanje klastera na usluzi HTC Cloud korištenjem posredničkog sustava za računarstvo u oblaku OpenStack.

Klasteri se pokreću s optimiziranim korisničkim aplikacijama spremnim za korištenje. Kao i na klasteru Isabella, za raspoređivanje i upravljanje poslovima koristi se Son of Grid Engine (SGE). Velika prednost EC3 je u dinamičkom upravljanju klastera - prilikom povećanja opterećenja automatski se pokreću potrebni virtualni radni čvorovi, a nakon definiranog razdoblja neaktivnosti automatski gase.

HTC Cloud vizual


Izdvojena događanja Srca

lip 14

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će započeti u ponedjeljak, 14. 6. 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lip 16

16. lipnja organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

lip 18

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 18. 6. 2021., s početkom u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 23

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 23. 6. 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 28. 6. 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.