50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Usluga HTC Cloud kao dio praktične nastave na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

3. 12. 2020.

Elastični klaster u HTC Cloudu koristit će se u svrhu izvođenja praktične nastave iz kolegija „Strukturna računalna biofizika“. Nositelj kolegija je izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša, a asistentica Andrea Hloušek-Kasun, mag. biol. mol. Kolegij je primarno namijenjen studentima diplomskog studija Molekularne biologije i Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Cilj teorijskog dijela kolegija je upoznati studente s teorijskom podlogom metoda molekulskog modeliranja bioloških makromolekula (biomakromolekula), dok se praktični dio sastoji od pripreme, pokretanja i analize računalnih simulacija, prvenstveno simulacija molekulske dinamike korištenjem programskih paketa Amber i Gromacs.

Stručnjaci Srca pripremili su elastični klaster za izvođenje računalnih simulacija u sklopu kolegija. Klaster svakom studentu omogućuje izvođenje simulacija paralelno na 16 procesorskih jezgri te dovoljno prostora za pohranu dobivenih rezultata. Ovo uvelike olakšava i ubrzava izvođenje praktične nastave koja bi se inače održavala u prostorijama fakulteta, a u ovim posebnim okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa omogućuje svakom studentu izvođenje praktične nastave na daljinu.

Usluga Srca HTC Cloud zasnovana je na računarstvu u oblaku (eng. Cloud computing) koja korisnicima omogućava stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja s visokom učinkovitošću. Odlika HTC Clouda je fleksibilnost kod uporabe i pokretanja proizvoljnih programskih sustava i aplikacija, prvenstveno onih koji trebaju značajne računalne resurse za postizanje svojih ciljeva. Elastični klaster računarstva u oblaku (engl. Elastic Cloud Computing Cluster EC3) omogućava pokretanje klastera na usluzi HTC Cloud korištenjem posredničkog sustava za računarstvo u oblaku OpenStack.

Klasteri se pokreću s optimiziranim korisničkim aplikacijama spremnim za korištenje. Kao i na klasteru Isabella, za raspoređivanje i upravljanje poslovima koristi se Son of Grid Engine (SGE). Velika prednost EC3 je u dinamičkom upravljanju klastera - prilikom povećanja opterećenja automatski se pokreću potrebni virtualni radni čvorovi, a nakon definiranog razdoblja neaktivnosti automatski gase.

HTC Cloud vizual


Izdvojena događanja Srca

velj 01

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 1. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 10

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 10. 2. 2020., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 15

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 15. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 16

Želite li se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 16. 2. 2021. u  9 sati. Prijave su u tijeku.