Uspješno završena akcija „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“

13. 5. 2022.

Krajem travnja 2022. uspješno je završena akcija Srca "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca" kojom smo željeli studentima omogućiti besplatno pohađanje odabranih tečajeva tijekom godine dana. Podsjetimo, u sklopu prošlogodišnje proslave svečane obljetnice 50 godina Srca te 50 godina obrazovnih aktivnosti u Srcu koje obilježavamo tijekom 2022. godine, pokrenuli smo akciju „Od Srca znanje na dar“ s dvije obrazovne akcije: "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca" i „edu4IT za 50 godina Srca“ koja je bila namijenjena IT stručnjacima.

Za obrazovnu akciju namijenjenu studentima odabrali smo pet tečajeva za koje su studenti već pokazivali veliki interes i za koje smo smatrali da će im biti korisni tijekom studija i u budućem radu. Pohađajući ove tečajeve studenti svih razina studija imali su priliku unaprijediti svoja znanja iz područja web-tehnologija, uporabe grafičkih alata, programiranja i statističke obrade podataka prijavom na sljedeće tečajeve:

  • Uvod u HTML,
  • Osnove rada u WordPressu,
  • Osnove programiranja (Python),
  • Osnove rada s alatima za grafički dizajn (Inkscape, GIMP) i
  • Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka.

Tečajevi su se održavali svaki mjesec od svibnja 2021. godine, do kraja travnja 2022. Tijekom akcije 573 studenta iskoristila su mogućnost besplatne prijave na jedan od odabranih tečajeva, a održano je ukupno 684 sati tečajeva. Svi su tečajevi održani u online okruženju, uz vodstvo predavača. Od ukupno 573 polaznika tečaja 365 ih je bilo sa Sveučilišta u Zagrebu, 49 sa Sveučilišta u Splitu, 41 sa Sveučilišta u Rijeci, 27 sa Sveučilišta u Zadru, 25 sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te 66 s ostalih visokih učilišta u RH.

Vizual akcije

Akcija je izazvala veliki interes studenata, a najveće zanimanje studenti su iskazali za pohađanje tečaja „Osnove programiranja (Python)“ za koji bi se slobodna mjesta popunila u roku od nekoliko minuta od početka prijava, a nerijetko je i lista čekanja prelazila brojku od 20 studenata koji su se nadali da će netko ipak odustati u zadnji trenutak.

Polaznici su u anketnim upitnicima, koje su imali priliku ispuniti nakon svakog održanog tečaja, iskazali zadovoljstvo tečajevima – sadržajem i predavačima koji su vodili tečajeve, ali i mogućnošću da ih pohađaju online, bez obzira na mjesto na kojem se nalaze. Online način održavanja omogućio je i polaznicima iz drugih dijelova Hrvatske da sudjeluju na tečajevima te steknu nova znanja i vještine. Tečajeve su polaznici ocijenili prosječnom ocjenom 4,83, dok su predavači za svoj rad ocijenjeni prosječnom ocjenom 4,92.

Osim odličnih ocjena, o zadovoljstvu polaznika govore i neki od komentara koje su polaznici napisali u anketnim upitnicima:

  • „Prednost tečaja u online okruženju je što je lakše dostupan nama koji ne živimo u Zagrebu. S obzirom da smo rješavali zadatke i da smo komunicirali preko chata ili mikrofona, imala sam dojam kao da smo u učionici.“
  • „Sve pohvale za predavača, mislim da je odradio odličan posao, redovito je pitao da li netko treba pomoć itd. Organizacija je na vrhunskom nivou, prati se vrijeme, tečaj ću sigurno preporučiti dalje.“
  • „Imam samo pohvale :) 3 sata dnevno su mi prolazila jako brzo, tempo je baš bio odličan i zahtjevnost prikladna. I stvarno svaka pohvala za predavačicu, bez nje bi tečaj bio u pola toliko dobar i zabavan.“
  • „Sve pohvale predavačici, bila je divna, uložila zaista mnogo truda i bila nam svima od velike pomoći. Ovo mi je peti po redu tečaj u Srcu i svakako planiram ovdje nastaviti obrazovanje.“

Provođenjem akcije „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“ osim nagrađivanja naše najbrojnije skupine korisnika, željeli smo stvoriti dodatni interes za obrazovne programe Srca i u tome smo uspjeli. Veliki broj studenata iz cijele Hrvatske upoznao se s mogućnostima obrazovanja u Srcu te se nadamo da će i ubuduće koristiti obrazovne usluge Srca kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Završetkom ove akcije priveli smo kraju obrazovnu akciju Od Srca znanje na dar o čemu više informacija možete pronaći u priopćenju za medije.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.