Uspostava dodatne lokacije CIX-a

22. 4. 2016.

1. lipnja 2016. godine Srce, koordinator Croatian Internet eXchange (CIX), službeno će u rad pustiti sjedište CIX2 na adresi Selska 93, Zagreb, u prostoru podatkovnog centra Altus IT.

Nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa, nakon 16 godina, iz infrastrukture izgrađene na principu jedne lokacije prerasta u infrastrukturu izgrađenu na više lokacija, distribuiranu infarstrukturu. Infrastruktura CIX-a tako, od 1. lipnja, postaje distribuirana na dvije lokacije u gradu Zagrebu: CIX1 na lokaciji podatkovnog centra Srce i CIX2 na lokaciji podatkovnog centra Altus IT.

Uspostavom dodatne lokacije, CIX se pridružuje onim središtima za razmjenu internetskog prometa, koji su distribuirali infrastrukturu, osiguravajući tako svojim članicama veću pouzdanost i fleksibilnost usluge.“ istaknuo je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Lokacija CIX2 zadovoljava postavljene uvjete, od osiguranja principa neutralnosti i otvorenosti, čvorišta optičkih putova te certificiranog podatkovnog centra. Dvije lokacije nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa, CIX1  i CIX2, međusobno su povezane optičkim vezama te na njima izgrađenom WDM sustavu koji će, u prvoj fazi, biti kapaciteta propusnosti od 20 Gbit/s čime će se osigurati dovoljno kapaciteta za prijenos podataka između dvije lokacije.

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) od 2000. godine, a otvoreno za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. CIX trenutno broji 30 članica te se kroz njega mjesečno ostvari prijenos više od 4,5 PB podataka.

Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.