Vršni promet kroz CIX premašio 100 Gbit/s

5. 5. 2022.

Ukupni promet koji prolazi kroz CIX prati se od njegovog osnutka i jučer, 4. svibnja 2022. vršni promet prvi je put premašio 100 Gbit/s.

Povećanje razmjene ukupnog internetskog prometa kroz nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (CIX) rezultat je i kontinuiranog rasta broja članica.

Dakako ne treba zanemariti ni zanimljivost sadržaja pa je tako na jučerašnji povijesni maksimum zapravo, ako se gleda u kojem je trenutku ostvaren, očito utjecala utakmica UEFA Lige prvaka između Real Madrida i Manchester Cityja. Grafovi prometa CIX-a obično vjerno opisuju takva događanja - vidljivi su mali padovi za vrijeme poluvremena te povećanje prometa kako stvari postaju zanimljivije.

Croatian Internet eXchange (CIX) hrvatsko je središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) 2000. godine. Otvoreno je za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže. Od 2008. godine CIX je punopravni član Udruženja europskih središta za razmjenu internetskog prometa (European Internet Exchange Association, Euro‑IX) koji promiče međusobnu razmjenu ideja i najboljih praksi u članstvu te korištenje najboljih praksi za širi internetski ekosustav.

Popis svih članica CIX-a kao i detaljnije informacije o CIX-u nalaze se na web stranicama CIX-a.

CIX statistika


Izdvojena događanja Srca

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.