Web Archiving Conference 2019 obilježava 15 godina HAW-a

7. 6. 2019.

U Zagrebu se od 6. do 7. lipnja održava međunarodna konferencija Web Archiving Conference 2019 (http://netpreserve.org/ga2019/) kojoj je domaćin Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK), a organizator International Internet Preservation Consortium (IIPC).

IIPC i NSK ovom prilikom ujedno i obilježavaju 15 godina rada (http://netpreserve.org/ga2019/haw/) Hrvatskog arhiva weba - HAW (http://haw.nsk.hr).

HAW je rezultat zajedničkog rada timova NSK i Srca. Razvoj HAW-a je započet 2003. godine, a u produkciju je pušten tijekom 2004. HAW se temelji na programskoj podršci otvorenog koda čiji je dobar dio zamišljen i u potpunosti realiziran u Srcu.

HAW danas obuhvaća više od 50 TB podataka udomljenih na računalnoj opremi Srca, a timovi Srca i NSK i dalje rade na njegovom unapređenju.

O razvoju HAW-a, stečenim iskustvima i planovima za budućnost na konferenciji će govoriti Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu (http://netpreserve.org/ga2019/timetable/event/technical-infrastructure-chair-lauren-ko/).

U pripremi programa ove konferencije, kao član programskog odbora sudjelovao je Draženko Celjak, voditelj usluge Podatkovne usluge i digitalni repozitoriji u Srcu.

Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu

Screenshot naslovnice HAW-a


Izdvojena događanja Srca

stu 19

Jeste li znali da postoje alati koji vam mogu pomoći prilikom izrade i organizacije bibliografskih izvora i umetanja referenci u tekst? Da biste naučili raditi s njima, prijavite se na tečaj koji se održava u utorak, 19. 11. 2019., u 9 sati.

stu 19

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji će započeti u utorak, 19. 11. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

stu 21

U studenome se održava Dvadeset četvrta smotra Sveučilišta u Zagrebu.

stu 22

Tijekom jednodnevnog predavanja saznajte što su to certifikati i na koje se sve načine koriste. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.