Web Archiving Conference 2019 obilježava 15 godina HAW-a

7. 6. 2019.

U Zagrebu se od 6. do 7. lipnja održava međunarodna konferencija Web Archiving Conference 2019 (http://netpreserve.org/ga2019/) kojoj je domaćin Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK), a organizator International Internet Preservation Consortium (IIPC).

IIPC i NSK ovom prilikom ujedno i obilježavaju 15 godina rada (http://netpreserve.org/ga2019/haw/) Hrvatskog arhiva weba - HAW (http://haw.nsk.hr).

HAW je rezultat zajedničkog rada timova NSK i Srca. Razvoj HAW-a je započet 2003. godine, a u produkciju je pušten tijekom 2004. HAW se temelji na programskoj podršci otvorenog koda čiji je dobar dio zamišljen i u potpunosti realiziran u Srcu.

HAW danas obuhvaća više od 50 TB podataka udomljenih na računalnoj opremi Srca, a timovi Srca i NSK i dalje rade na njegovom unapređenju.

O razvoju HAW-a, stečenim iskustvima i planovima za budućnost na konferenciji će govoriti Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu (http://netpreserve.org/ga2019/timetable/event/technical-infrastructure-chair-lauren-ko/).

U pripremi programa ove konferencije, kao član programskog odbora sudjelovao je Draženko Celjak, voditelj usluge Podatkovne usluge i digitalni repozitoriji u Srcu.

Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu

Screenshot naslovnice HAW-a


Izdvojena događanja Srca

srp 01

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 1. 7. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

srp 06

Ako se želite naučiti služiti programom Word i uspješno pisati i uređivati svoje svakodnevne dokumente, prijavite se na vikend-tečaj koji započinje u subotu, 6. 7. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

srp 08

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će započeti u ponedjeljak, 8. 7. 2019., u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!