Webinar Srca „EuroHPC - pristup europskim superračunalima“

10. 1. 2022.

HPC-CC logoWebinar Srca na temu „EuroHPC – pristup europskim superračunalima“ održat će se u utorak 18. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati, putem sustava za webinare Srca.

Srce kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, organizira ovaj webinar u okviru projekta „National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC".

Tijekom webinara polaznici će saznati više o radu EuroHPC JU-a, o projektu EuroCC te će dobiti najvažnije informacije potrebne za prijavu pristupa resursima koji su dostupni kroz pozive EuroHPC-a.

Webinar je za polaznike besplatan, a namijenjen je svima koji su zainteresirani za ostvarivanje prava pristupa superračunalima dostupnim kroz EuroHPC JU. Prijave su započele 10. siječnja 2022.

Misija Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) jest uspostaviti i održavati integriranu vrhunsku superračunalnu i podatkovnu infrastrukturu te visoko konkurentan i inovativan ekosustav računalstva visokih performansi u EU. U prvoj fazi planirana je uspostava tri predeksaskalarna i pet petaskalarnih superračunalnih sustava. Cilj projekta EuroCC je uspostava mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice EuroHPC JU, a Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) je središnje mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave, imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima.

Poziv za prijavu pristupa je otvoren za sva područja znanosti, javnog i privatnog sektora, a predloženi projekti bi trebali biti osmišljeni s ciljem napretka i inovacija u svojim područjima. Računalni resursi za koje je otvoren poziv su: Vega (Slovenija), MeluXina (Luksemburg), Discoverer (Bugarska), Karolina (Češka) i LUMI (Finska).

webinari srca

Dodatne informacije o webinarima Srca možete pronaći na stranici Webinari Srca.

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.