Webinar Srca „EuroHPC - pristup europskim superračunalima“

10. 1. 2022.

HPC-CC logoWebinar Srca na temu „EuroHPC – pristup europskim superračunalima“ održat će se u utorak 18. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati, putem sustava za webinare Srca.

Srce kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, organizira ovaj webinar u okviru projekta „National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC".

Tijekom webinara polaznici će saznati više o radu EuroHPC JU-a, o projektu EuroCC te će dobiti najvažnije informacije potrebne za prijavu pristupa resursima koji su dostupni kroz pozive EuroHPC-a.

Webinar je za polaznike besplatan, a namijenjen je svima koji su zainteresirani za ostvarivanje prava pristupa superračunalima dostupnim kroz EuroHPC JU. Prijave su započele 10. siječnja 2022.

Misija Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) jest uspostaviti i održavati integriranu vrhunsku superračunalnu i podatkovnu infrastrukturu te visoko konkurentan i inovativan ekosustav računalstva visokih performansi u EU. U prvoj fazi planirana je uspostava tri predeksaskalarna i pet petaskalarnih superračunalnih sustava. Cilj projekta EuroCC je uspostava mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice EuroHPC JU, a Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) je središnje mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave, imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture te različitim grupama korisnika, odnosno njihovim potrebama i zahtjevima.

Poziv za prijavu pristupa je otvoren za sva područja znanosti, javnog i privatnog sektora, a predloženi projekti bi trebali biti osmišljeni s ciljem napretka i inovacija u svojim područjima. Računalni resursi za koje je otvoren poziv su: Vega (Slovenija), MeluXina (Luksemburg), Discoverer (Bugarska), Karolina (Češka) i LUMI (Finska).

webinari srca

Dodatne informacije o webinarima Srca možete pronaći na stranici Webinari Srca.

Financiranje projekta Euro CC


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.