Webinar Srca “Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline”

29. 11. 2021.

Webinar Srca na temu „Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline“ održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

Webinar organizira Hrvatski centar kompetencija za HPC uz tehničku potporu Srca, a u okviru projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC“.

Webinar je za polaznike besplatan, a namijenjen je svim sadašnjim i budućim korisnicima računalnog klastera Isabella te svima koji se žele upoznati s tehnologijama za napredno računanje.

Grafički procesori (GPU) sastavni su dio većine modernih superračunala i računalnih klastera jer omogućavaju višestruko ubrzavanje korisničkih aplikacija. Računalni klaster Isabella raspolaže s grafičkim procesorima NVIDIA Tesla V100 zasnovanim na arhitekturi Volta koja je namijenjena za područje naprednog računanja, ali i područje umjetne inteligencije i dubokog učenja. Na webinaru će se pokazati korištenje grafičkih procesora na konkretnim primjerima pripremljenim za korištenje na računalnom klasteru Isabella.

Kontejneri su oblik virtualizacije koji omogućavaju izvođenje različitih verzija operacijskog sustava na istom poslužitelju. Zbog svoje učinkovitosti i mogućnosti pripreme različitih programskih okolina, kontejneri su idealni za napredno računanje. U okviru ovog webinara bit će opisan sustav Singularity, koji je optimiziran za korištenje na HPC resursima, priprema i rad s kontejnerima te mogućnosti korištenja kontejnera na konkretnom primjeru računalnog klastera Isabella.

Programske okoline ključne su za učinkovito korištenje računalnog klastera. Na webinaru će se pokazati kompajleri te MPI aplikacije potrebne za razvoj paralelnih MPI aplikacija dostupnih na računalnom klasteru Isabella. Osim toga, polaznici će saznati kako se na Isabelli koristi alat Modulefiles, koji služi za jednostavan rad s različitim verzijama programskih okruženja i korisničkih aplikacija.

Prijave na webinar „Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline“ započinju 29. studenog 2021.

Za sudjelovanje se više ne može prijaviti.

 

webinari srca

Dodatne informacije o webinarima Srca možete pronaći na stranici Webinari Srca.


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.