Zagreb je postao - eduroam™ grad

3. 2. 2015.

Zajedničkom inicijativom Europskih sveučilišnih igara, Sveučilišnog računskog centra (Srca) i Grada Zagreba, Zagreb je postao eduroam grad. Time se grad Zagreb svrstao uz bok malobrojnih europskih gradova koji putem svoje bežične mreže nude uslugu eduroam™.

Grad Zagreb svojim građanima, ali i gostima koji pripadaju akademskoj i istraživačkoj zajednici (učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima) nudi mogućnost bežičnog pristupa Internetu kroz uslugu eduroam™ na 25 lokacija u užem centru grada, primjerice na Trgu bana Jelačića, Zrinjevcu, Glavnom željezničkom kolodvoru, tržnici Dolac, Trgu hrvatskih velikana, Trgu Francuske Republike, te se tako svrstao uz bok europskih gradova kao što su Luxemburg i Trondheim koji su, u suradnji sa svojim akademskim i obrazovnim zajednicama već uspostavili istu uslugu.

Karte s označenim lokacijama na kojima je dostupna usluga eduroam u Hrvatskoj i svijetu dostupne su na web-stranicama na adresi http://www.eduroam.hr/maps.php.

Zagreb time, uz Čakovec koji ovu uslugu nudi od 2013. godine, postaje vrijedan partner hrvatske i svjetske eduroam zajednice te podržava trend širenja usluge izvan sveučilišnih, znanstvenih i obrazovnih institucija, a s krajnjim ciljem podrške većoj mobilnosti u sustavu znanosti i obrazovanja.

Na predstavljanju projekta „Zagreb - eduroam grad“ sudjelovali su Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra, mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu i Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016, a ostvaren je na poticaj organizatora Europskih sveučilišnih igara, koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i u Rijeci i ugostiti više od 5.000 studenata sportaša.

"Europske sveučilišne igre najveći su sportski događaj u povijesti Republike Hrvatske. Stoga nam je želja same Igre iskoristiti i kao svojevrstan katalizator širih društvenih promjena. Osnovna je misao organizatora Igara pokrenuti projekte koji će predstavljati višestruku korist  za same natjecatelje, ali i cjelokupnu zajednicu. Jedna od tih stvari jest i besplatan Internet koji će prije svega koristiti studentima te čitavoj akademskoj zajednici", istaknuo je Marko Žunić, glavni tajnik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016.

Dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca na konferenciji za novinare izjavio je da je „usluga eduroam™ globalna usluga roaminga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT (http://www.eduroam.org/). Hrvatska je od samoga početka zahvaljujući Srcu aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam pri čemu je Srce prepoznato i u međunarodnim okvirima prihvaćeno kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam“ i dodao da je „samo u Europi usluga dostupna na preko 10.000 lokacija u 44 zemlje. U Hrvatskoj je usluga eduroam trenutno dostupna na 220 lokacija u 46 gradova i mjesta. Srce, u ulozi nacionalnog operatera usluge eduroam, nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge i tako i krajnjim korisnicima“.

„Usluga eduroam™ razvija se već više od deset godina, a zanimljivo je da je široj stručnoj javnosti ideja predstavljena na međunarodnoj konferenciji održanoj upravo u Zagrebu 2003. godine. Od tada se eduroam afirmirao kao globalna, pouzdana i sigurna usluga o čemu svjedoči stalan rast broja korisnika i pristupnih lokacija kao i njegovo širenje izvan granica akademskih ustanova i kampusa“, izjavio je na konferenciji za novinare mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca i dodao da je „u 15 dana probnoga rada eduroam usluga grada Zagreba korištena putem 4.642 različita uređaja korisnika mahom iz Hrvatske, ali i iz 31 druge zemlje“.

Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired pristupa mreži, a namijenjena korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja te omogućava siguran, jednostavan i za krajnjeg korisnika besplatan pristup Internetu s prijenosnika ili pametnog telefona širom Hrvatske i svijeta uporabom jedinstvenog elektroničkog identiteta. Kako bi se olakšalo podešavanje korisničkog uređaja (računalo, prijenosnik, pametni telefon) za sigurno korištenje usluge eduroam, Srce je izradilo poseban alat – eduroam Installer - koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje njihovih uređaja. Alat je dostupan na internetskim stranicama na adresi http://installer.eduroam.hr.

Prednost Installera je i u tome što dodatno pojednostavljuje jednokratno konfiguriranje uređaja, nakon čega uređaj na svim pristupnim točkama automatski prepoznaje uslugu eduroam.

Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.