50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Zagrebački potres osjetio se i na Internetu

31. 3. 2020.

Razorni potres magnitude 5.4, koji je zadesio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine, ostavio je posljedice i na Internetu u Republici Hrvatskoj.

Članica RIPE NCC-a, neprofitne organizacije za podršku Internetu kroz tehničku koordinaciju, objavila je članak u kojem je analizom mrežnih AS-ova (autonomnih sustava) istražila utjecaj zagrebačkog potresa na stanje Interneta u Hrvatskoj.
 
Autonomni sustav (AS) je mreža kojom upravlja jedan tehnički entitet pod nadzorom jedne države. Sam Internet sastavljen je od mnogih autonomnih sustava koji su međusobno povezani.
 
Od 120 inače prisutnih i funkcionalnih AS-ova u Hrvatskoj, u trenutku potresa odmah su nestala dva AS-a, a do podne broj AS-ova je pao na 116. Dan nakon potresa, svih 120 AS-ova bilo je ponovno aktivno.
 
Za opis samog procesa, kao i upute kako s besplatnim alatima i javno dostupnim informacijama samostalno istražiti i vizualizirati stanje Interneta tijekom ili nakon značajnih događaja, preporučujemo da pročitate cijeli članak.


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.