Doprinos Srca međunarodnom Tjednu otvorenog obrazovanja

13. 3. 2023.

Globalna inicijativa – međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja organizira se 11. godinu za redom, a Srce u njoj aktivno sudjeluje od 2015. godine. U Tjednu otvorenog obrazovanja, koji se ove godine obilježavao od 6. do 10. ožujka 2023. godine, diljem svijeta organiziraju se tribine, predavanja i inicijative kojima se želi podići svijest o važnosti otvorenog obrazovanja i njegovog utjecaja na suvremene načine učenja u cijelom svijetu. Ove godine Srce je svoj doprinos promociji otvorenog obrazovanja i poticanju primjene otvorenih obrazovnih praksi dalo organizacijom dvaju webinara u okviru Webinara Srca:

  1. Iz Merlina u Dabar – pohrana obrazovnih sadržaja koji je održan 7. ožujka 2023. godine.
    Djelatnici Srca na webinaru su predstavili kako pohraniti otvorene obrazovne sadržaja na dva načina - kroz sučelje sustava Dabar te kroz sustav za e-učenje Merlin uz pregled primjera različitih vrsta obrazovnih sadržaja. U fokusu webinara bile su potrebe nastavnika i korisnika sustava za e-učenje Merlin te urednika digitalnih repozitorija u sustavu Dabar. Primjer pohrane obrazovnih sadržaja u ODRAZ – otvoreni digitalni repozitorij akademske zajednice FFZG-a demonstrirala je Iva Melinščak Zlodi s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Webinar je okupio nastavnike i knjižničare, te sve zainteresirane za tematiku otvorenog obrazovanja, institucijskih repozitorija te dijeljenja i povećanja vidljivosti izrađenih obrazovnih materijala, a ukupno je bilo prisutno 77 sudionika.
  2. „Pravne znanosti u digitalno doba – zašto nam trebaju MOOC-ovi?“ održan je 8. ožujka 2023.
    Na drugom webinaru „Pravne znanosti u digitalno doba – zašto nam trebaju MOOC-ovi?“ kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku predstavili su rezultate Erasmus+ projekta Time to Become Digital in Law (DIGinLaw) na kojem su koordinatori, a Srce je partner. U okviru projekta je izrađeno 12 MOOC-ova koji su sadržajno usmjereni na atraktivne teme iz područja digitalizacije prava. Predstavljeni su svrha i ciljevi razvijanja MOOC-ova u kontekstu potreba obrazovanja danas, a u okviru webinara raspravljalo se i o vrijednosti MOOC-ova za obrazovanje pravnika na razini redovnog studija (7HKO) i za potrebe cjeloživotnog obrazovanja. Sudionicima webinara predstavljen je jedan od razvijenih MOOC-ova u okviru DIGinLaw projekta. U raspravi kolege s Pravnog fakulteta u Rijeci kratko su predstavili i svoja iskustva s izradom MOOC-ova. Webinar je okupio 67 sudionika.
    drugi webinar u sklopu oew2023

Snimke webinara dostupne su na stranicama Tjedna otvorenog obrazovanja

Srce se također pridružilo webinaru koji je u organizaciji međunarodne organizacije EDEN Digital Learning Europe održan 6. ožujka, a naziv webinara bio je What is the future of open education? Na webinaru se raspravljalo s vodećim stručnjacima u području otvorenog, online i obrazovanja na daljinu o trenutnoj situaciji s otvorenim obrazovanjem, kako i na koji način je pandemija utjecala na otvoreno obrazovanje kao i koji je utjecaj umjetne inteligencije na otvorene obrazovne sadržaje. Panelisti su dali svoja promišljanja hoće li i kada otvoreno obrazovanje postati „mainstream“ te u raspravi istaknuli primjere dobre prakse, projekata i inicijativa koji ukazuju na sve dobrobiti koje otvoreno obrazovanje donosi. Na webinaru je sudjelovalo više od 220 sudionika te koji su aktivno diskutirali i sudjelovali u panelu. Moderator ovog webinara je bila pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić. Snimka webinara bit će dostupna na web stranicama EDEN DLE.