Studenti i djelatnici Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu posjetili podatkovni centar Srca

15. 3. 2024.

S ciljem kontinuiranog promicanja i upoznavanja akademske zajednice s načinima korištenja novih tehnologija i sustava organizirali smo posjet Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu podatkovnom centru Srca.

Djelatnici Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet prepoznali su potencijal novoizgrađenih resursa Srca i načine kako ih mogu iskoristiti u poučavanju, usavršavanju i usvajanju novih znanja studenata preddiplomskog i diplomskog studija Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu stoga je za njih organiziran posjet podatkovnom centru Srca. U okviru posjeta, stručnjaci Srca su, uz vođeni obilazak podatkovnim centrom HR-ZOO ZG2, posjetiteljima održali predavanje tijekom kojeg su ih upoznali s tehnologijama i sustavima uspostavljenim u podatkovnim centrima te im dali uvid u projektiranje, razvoj i upravljanje tim tehničkim sustavima.   

U posjeti podatkovnom centru Srca sudjelovali su prof. dr. sc. Dragan Peraković, prof. dr. sc. Štefica Mrvelj, izv. prof. dr. sc. Ivan Grgurević, izv. prof. dr. sc. Marko Periša, doc. dr. sc. Marko Matulin, Ivan Jovović, Petra Zorić, Karlo Gavrilović te brojni studenti, a sve u organizaciji doc. dr. sc. Ivana Cvitića.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) upravlja mrežom podatkovnih centara koja je uspostavljena projektom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Podatkovni centri Srca moderni su i pouzdani objekti opremljeni za odgovarajući smještaj komunikacijske i računalne opreme, a sastoje se od složenih elektrotehničkih i strojarskih sustava koji osiguravaju ispravan i neprekinut rad podatkovnih centara, kao i visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga te zadovoljavaju definirane tehničke i sigurnosne standarde.

Posjeti podatkovnim centrima Srca omogućeni su svim članovima akademske zajednice, a zainteresirani se mogu prijaviti putem forme na web stranici Posjet podatkovnim centrima Srca.