Hrčak

Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa
Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - HrčakNa gornjoj poveznici pristupite Hrčku.

O Hrčku

Hrčak je centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise te časopise za popularizaciju znanosti i kulture koji nude otvoreni pristup svojim radovima (ili bar bibliografskim podacima i sažecima svojih radova).

Korisnicima omogućuje lagano pronalaženje časopisa i radova putem pregledavanja prema abecedi ili prema području znanosti te putem pretraživanja.

Urednicima časopisa Hrčak nudi alat kojim će besplatno i lako objaviti svoj časopis u elektroničkom obliku ili postojećem elektroničkom časopisu dodati mogućnost pronalaženja i pretraživanja te mu povećati vidljivost i utjecaj.

Svim zaintresiranim vlasnicima informacijskih servisa Hrčak putem OAI-PMH protokola nudi metapodatke o svakom časopisu i svakom članku izrađene prema Dublin Core i MODS standardu.

Portal Hrčak izrađen je uz potporu tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (današnjeg Ministarstva znanosti i obrazovanja), realiziran je u Srcu, a osnovna ideja potekla je iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HIDD). Na izgradnji i održavanju Portala radi zajednički tim Srca i HIDD pri čemu Srce udomljava Portal te osigurava tehničku potporu njegovu radu.