Počinje CRAFT-OA, projekt za unaprjeđenje podrške za objavu u otvorenom pristupu

27. 12. 2022.

U siječnju započinje provedba projekta „Crafting a Robust Accessible Federated Technology for Open Access“ (CRAFT-OA) koji koordinira Sveučilište u Göttingenu, a Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) je jedan od 23 partnera iz 14 europskih zemalja.

Projekt je financiran u okviru Okvirnog programa Horizon Europe (HORIZON Europe), a nastao je u okviru konzorcija OPERAS - europske istraživačke infrastrukture za razvoj otvorene znanstvene komunikacije u društvenim i humanističkim znanostima, čiji je član i Srce.

Cilj projekta CRAFT-OA jest pružiti snažnu tehnološku i organizacijsku podršku dijamantnom otvorenom pristupu putem sljedećih četiriju grupa aktivnosti:

  1. Tehnološko unaprjeđenje platformi i alata za objavu OA časopisa
  2. Izgradnja održive zajednice koja bi radila na unaprjeđenju cjelokupne OA infrastrukture
  3. Povećanje vidljivosti i prepoznatljivosti dijamantnih OA časopisa
  4. Integracija usluga i alata s EOSC-om (European Open Science Cloud, Europski oblak za otvorenu znanost) i značajnim agregatorima podataka.

Dijamantni otvoreni pristup (engl. Diamond Open Access) je model izdavanja u kojem se troškovi objave ne naplaćuju ni autorima ni čitateljima, već potrebnu tehnološku infrastrukturu i financijske troškove pokriva ustanova koja provodi istraživanja ili financijer.

Partneri konzorcija u CRAFT-OA donose svoj dugogodišnji angažman u institucionalnom izdavaštvu i infrastrukturi te su predani održavanju i razvoju kapaciteta na tom području.

Tako u Hrvatskoj tehnološku infrastrukturu za dijamantni otvoreni pristup prvenstveno pruža Srce kroz Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak na kojem je uredništvima časopisa dostupna mogućnost objave brojeva i cjelovitih radova, ali i podrška za cjelokupan uređivački proces pomoću alata Open Journal Systems (OJS), bez naknade. Iz Hrvatske u projektu CRAFT-OA također sudjeluje Sveučilište u Zadru.

Srce će sa svojim dugogodišnjim iskustvom stečenim razvojem i održavanjem Hrčka doprinijeti projektu osvješćivanjem potreba uredništva časopisa, promoviranjem i podrškom dobrih uređivačkih praksi poput podrške za objavu u JATS formatu XML, radom na unaprjeđenju platforme OJS, kao i dodatnom edukacijom i tečajevima o korištenju OJS-a za uredništva. Jedan od interesa Hrčka je i unaprjeđenje razmjene s relevantnim bazama podataka, kao i povećanje vidljivosti Hrčka uključivanjem u katalog EOSC-a.

Partneri na projektu su OPERAS, Federation of Finnish Learned Societies, Max Weber Stiftung, TIB, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), Sveučilište u Coimbri, Sveučilište Masaryk, European Science Foundation, Slovenska akademija znanosti i umjetnosti, OpenAIRE A.M.K.E., Istraživački centar u Ateni, Institut za lasere i elektroničku strukturu (Grčka), Nacionalni istraživački institut (Italija), Sveučilište u Bernu, Sveučilište u Torinu, EGI, National Infrastructures for Research and Technology, Institut Badan Literackich Polskiej Akademii Nauk, Grad Hamburg, Sveučilište u Varšavi, Sveučilište Marseilles te Infrastructure Services For Open Access.