Predstavnici Srca sudjeluju na godišnjem simpoziju EOSC-a

21. 9. 2023.

Predstavnici Srca, mandatne organizacije Republike Hrvatske u Udruženju EOSC-a, sudjeluju na simpoziju EOSC-a 2023 koji se održava u Madridu od 20. do 22. rujna u sklopu španjolskog predsjedanja Europskom unijom.

Simpozij EOSC-a glavno je godišnje događanje na kojem se raspravlja o radu i ključnim dosadašnjim postignućima, utjecaju Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC) na razvoj znanosti i društva, nastavku tripartitne suradnje te budućim strateškim planovima (uključujući i podršku za EOSC nakon 2027. godine). Ove godine naglasak je na konceptu EOSC node te primjerima dodatne vrijednosti koju EOSC nudi u rješavanju globalnih izazova.

Tijekom simpozija predstavit će se brojni projekti, inicijative i primjeri dobre prakse koje doprinose izgradnji EOSC-a te njegove primjene. Na simpoziju, bilo fizički ili online, sudjeluje preko 500 sudionika koji predstavljaju sve dionike uključene u EOSC, od Europske komisije, Udruženja EOSC-a, ministarstava zemalja članica, mandatnih organizacija, istraživačkih organizacija, pružatelja usluga, istraživačkih infrastruktura te raznih istraživačkih zajednica iz Europe i šire.

Drugog dana konferencije ravnatelj Srca Ivan Marić sudjelovao je u panelu tijekom sesije „EOSC in the countries“, te prezentirao status implementacije EOSC-a i otvorene znanosti u Hrvatskoj iz pozicije mandatne organizacije te koordinatora inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ).

EOSC predstavlja prioritet među zemljama članicama Europske unije i veliku dodanu vrijednost jer omogućava pristup FAIR podacima i uslugama za istraživače. Cilj EOSC-a je do 2030. stvoriti otvoreno i pouzdano virtualno okruženje kako bi se za više od dva milijuna europskih istraživača omogućilo korištenje svih prednosti znanosti utemeljene na FAIR podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

Udruga EOSC osnovana je u srpnju 2020., dvije godine nakon pokretanja inicijative Europskog oblaka za otvorenu znanost. Udruženje okuplja preko 200 europskih institucija, aktivnih dionika u području otvorene znanosti, od kojih 28 članica predstavljaju mandatne organizacije, među kojima je i Srce.