50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

AAI@EduHr

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sustav AAI@EduHr tehnički je realiziran uporabom distribuiranih LDAP imenika. Svaka ustanova iz sustava MZOS, koja je uključena u sustav AAI@EduHr kao matična ustanova, ima vlastiti LDAP imenik u kojemu su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove.

AAI@EduHr nastala je kao rezultat zajedničkog projekta Srca i CARNeta, kojeg je podržalo i finaciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOS). U punoj je produkciji od 1. ožujka 2006. godine.

Srce je vodilo projekt izgradnje sustava AAI@EduHr, a danas samostalno udomljuje, održava i unapređuje središnje usluge AAI@EduHr sustava te nosi ulogu Koordinatora sustava AAI@EduHr. Ustroj AAI@EduHr reguliran je odgovarajućim Pravilnikom.

AAI@EduHr pruža

  • korisnicima, pojedincima: jednostavno, sigurno i pouzdano korištenje svih resursa u sustavu AAI@EduHr uz pomoć jedinstvenog elektroničkog identiteta dobivenog na matičnoj ustanovi
  • matičnim ustanovama (davateljima elektroničkih identiteta): sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima svojih djelatnika, suradnika i studenata kojima je bitno olakšano korištenje različitih mrežnih i mrežom dostupnih resursa, uz minimalnu administraciju
  • davateljima usluga (resursa): veću dostupnost i vidljivost usluge uz pojednostavljenu administraciju i standardiziran proces autentikacije i autorizacije korisnika.

Središnje usluge u sustavu AAI@EduHr koje pruža Srce obuhvaćaju


U okviru sustava AAI@EduHr realizirana je veza s europskim sustavima eduroam i eduGAIN.

Srce je od međunarodnih partnera iz akademske i istraživačke zajednice prepoznato i prihvaćeno kao operator nacionalne AAI te nositelj eduroam aktivnosti u Hrvatskoj.

Detaljne informacije o sustavu AAI@EduHr.