Dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC

08
Nov
09:00 - 16:00
Lokacija

Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (Srce)

J. Marohnića 5, Zagreb

Srce organizira Dan Hrvatskog centra kompetencija za HPC koji će se održati 8. studenoga 2023. godine u prostorima Sveučilišta u Zagrebu Sveučilišnog računskog centra (Srca) na adresi J. Marohnića 5, Zagreb.

Detaljan program događanja nalazi se na stranicama Hrvatskog centra kompetencija za HPC, a namijenjen je svima onima koji žele više saznati o računarstvu visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), važnosti HPC tehnologija i obradi velikih količina podataka pomoću superračunala, EuroHPC inicijativi i razvoju HPC okruženja na europskoj i svjetskoj razini, o uslugama Hrvatskog centra kompetencija za HPC i primjerima dobre prakse iz područja znanosti, ali i gospodarstva.

Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se ispunjavanjem prijavnog obrasca.

Računarstvo visokih performansi primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću istraživači i inženjeri u različitim područjima, bilo da se radi o mehanici fluida, seizmologiji, umjetnoj inteligenciji ili rješavanju izazova prometa i transporta.

Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) mjesto je na kojem korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave imaju pristup inovativnim rješenjima te doprinosi osnaživanju postojećih i razvitku novih kompetencija iz područja računarstva visokih performansi.

Centar je osnovan te djeluje u sklopu EuroCC i EuroCC 2 projekata financiranih EU i nacionalnim sredstvima. Usklađen je s ciljevima EuroHPC inicijative, te njime, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravlja konzorcij hrvatskih ustanova: Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar kao voditelj te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Institut Ruđer Bošković i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu kao članovi konzorcija.