Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem, 2. 5. 2024.

02
May
11:00 - 12:00
Lokacija

online, putem sustava za webinare

S redovitim mjesečnim kavama nastavljamo i u svibnju, no iznimno će se sljedeći „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" održati u četvrtak, 2. svibnja 2024. s početkom u 11 sati zbog Međunarodnog praznika rada. Pridružite nam se putem sustava za webinare Adobe Connect kako biste saznali novosti vezane uz uslugu Napredno računanje te imali mogućnost postaviti pitanja stručnjacima Srca. 

Na nadolazećem događanju predstavit ćemo novu funkcionalnost na usluzi Napredno računanje – Jupyter, koja omogućava brzo pisanje i izvršavanje programa i analizu podataka u popularnim programskim jezicima poput Pythona, R i Julie putem web sučelja. Također, predstavit ćemo i novosti u mogućnosti pristupa za osobe izvan Hrvatske korištenjem eduGAIN-a.

Na prošlom „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" održanom u travnju predstavljena je provedena revizija i uvedene promjene na redovima naprednih IKT resursa. Također, predstavljeni su novi znanstveni softveri dostupni korisnicima usluge Napredno računanje: softver samtools_coverage (v1.15.1) na superračunalu „Supek“ i softver hmmer (v3.4) na računalnom klasteru „Padobran“. Prelazak s Cray MPICH na Open MPI 5 korisnicima alata Quantum espresso omogućio je izvođenje aplikacija na više čvorova uz jednake performanse. 

Napredno računanje pomaže inženjerima, dizajnerima i istraživačima u rješavanju velikih i složenih problema u puno kraćem vremenu i uz manje troškove od tradicionalnog računarstva, te osigurava mogućnosti za rad koji bi bio neizvediv na standardnoj računalnoj opremi. Napredno računanje primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću istraživači i inženjeri u različitim područjima, bilo da se radi o izradi modela nove molekule, umjetnoj inteligenciji, proučavanju elementarnih čestica ili pak izradi novog modela automobila.