Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem, 3. 4. 2024.

03
Apr
11:00 - 12:00
Lokacija

online, putem sustava za webinare

S redovitim mjesečnim kavama nastavljamo i u travnju, pridružite nam se kako biste saznali novosti vezane uz uslugu Napredno računanje te imali mogućnost postaviti pitanja stručnjacima Srca.

Prvo proljetno izdanje mjesečnog online događanja „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" održat će se u srijedu, 3. travnja 2024., s početkom u 11 sati putem sustava za webinare Adobe Connect.

Na nadolazećem događanju fokus će biti na temama revizije promjena na redovima superračunala „Supek“ i računalnog klastera „Padobran“, predstavljanju novog alata za nadzor poslova koji koriste grafičke procesore na „Supeku“, te promjenama vezanim uz korištenje alata Quantum espresso. Osim toga, korisnicima ćemo pružiti više informacija o planiranim radovima na superračunalu „Supek“.

Na prošlom „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" održanom u ožujku predstavljen je Izvještaj o korištenju resursa za napredno računanje za 2023. godinu te je također, dan i pregled korištenja resursa za računarstvo visokih performansi, superračunala „Supek“, kao i računalnog klastera „Padobran“ u siječnju ove godine, a o čemu će biti govora i na sljedećim kavama. Kako je 1. veljače ove godine računalni klaster „Isabella“ prestao s radom nakon više od 20 godina dan je pregled statistike njegova korištenja. U nešto više od 20 godina rada, računalni klaster „ Isabella“ koristilo je preko 600 korisnika na više od 300 znanstvenih projekata u kojima je iskorišteno više stotina milijuna sati računskog vremena, a iz čega je proizašlo preko 500 znanstvenih radova. Stručnjaci Srca najavili su i izradu podrške za autentikaciju putem sustava eduGAIN te migraciju bioinformatičkih aplikacija sa superračunala „Supek“ na računalni klaster „Padobran“.

Napredno računanje pomaže inženjerima, dizajnerima i istraživačima u rješavanju velikih i složenih problema u puno kraćem vremenu i uz manje troškove od tradicionalnog računarstva, te osigurava mogućnosti za rad koji bi bio neizvediv na standardnoj računalnoj opremi. Napredno računanje primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću istraživači i inženjeri u različitim područjima, bilo da se radi o izradi modela nove molekule, umjetnoj inteligenciji, proučavanju elementarnih čestica ili pak izradi novog modela automobila.