Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem, 5. 6. 2024.

05
Jun
11:00 - 12:00
Lokacija

online, putem sustava za webinare

Sljedeća redovita mjesečna kava za korisnike usluge Napredno računanje održat će se u srijedu, 5. lipnja 2024. s početkom u 11 sati putem sustava za webinare Adobe Connect. Pridružite nam se na lipanjskoj kavi kako biste saznali novosti vezane uz uslugu Napredno računanje te imali mogućnost postaviti pitanja stručnjacima Srca. 

Na lipanjskom izdanju događanja Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem predstavit ćemo novosti pri podnošenju poslova kroz sustav Galaxy te mogućnosti korištenja aplikacije Mathematica na računalnom klasteru Padobran.

Na prošlom „Srce Café: Srijeda s naprednim računanjem" održanom u svibnju, predstavljena je nova funkcionalnost Jupyter koja omogućava brzo pisanje i izvršavanje programa i analizu podataka u popularnim programskim jezicima poput Pythona, R i Julie putem web sučelja. Također, predstavljen je i novitet mogućnosti pristupa za osobe izvan Hrvatske korištenjem eduGAIN-a.

Napredno računanje pomaže inženjerima, dizajnerima i istraživačima u rješavanju velikih i složenih problema u puno kraćem vremenu i uz manje troškove od tradicionalnog računarstva, te osigurava mogućnosti za rad koji bi bio neizvediv na standardnoj računalnoj opremi. Napredno računanje primjenjuje najmodernije računalne tehnologije u rješavanju resursno zahtjevnih izazova s kojima se susreću istraživači i inženjeri u različitim područjima, bilo da se radi o izradi modela nove molekule, umjetnoj inteligenciji, proučavanju elementarnih čestica ili pak izradi novog modela automobila.