30 godina nacionalne vršne domene .hr

26. 2. 2023.

Na današnji dan prije 30 godina, 27. veljače 1993. godine, registrirana je nacionalna vršna domena .hr.

Registracija i aktiviranje nacionalne vršne domene bio je završni korak u uspostavi Interneta u Hrvatskoj, te su od tog dana računala (internetski servisi) s oznakom .hr postala sastavnim dijelom svjetske mreže. Hrvatska je tek registracijom vršne domene konačno bila uvrštena na mapu internetskih servisa, dok se vršna oznaka .hr u počecima komunikacije sa svijetom pojavljivala kao sastavni dio e-mail adresa, a potom i ostalih internetskih servisa.

Prva registrirana domena bila je srce.hr, a rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, Jona Postela koju je 27. veljače 1993. kao znak odobrenja i uvrštenja nove ccTLD (country code top level domain) vršne domene za Republiku Hrvatsku u root DNS servere, uputio Ivanu Mariću, današnjem ravnatelju Srca označila je početak prisutnosti Hrvatske u virtualnom svijetu. Jon Postel, bio je jedan od pionira Interneta u ime organizacije IANA (Internet Assigned Numbers Authority), koja i danas koordinira upravljanjem adresnog prostora Interneta.

Upravljanje nacionalnim domenskim prostorom i u Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama, započelo u akademskoj zajednici, a nacionalne domene danas se smatraju jednim od temeljnih elemenata suvereniteta svake države.

Do 2012. godine Srce je u ime CARNET-a, obavljalo administrativne i tehničke poslove upravljanja nacionalnom domenom, nakon čega CARNET u potpunosti preuzima sve poslove upravljanja .hr domenom u skladu s postojećim Pravilnikom o organizaciji i upravljanju vršnom .hr domenom. Ukupan broj registriranih .hr domena danas iznosi 124 550 domena.