DORS/CLUC – konferencija za developere i devops inženjere

3. 5. 2023.

DORS/CLUC konferencija održat će se u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, 11. i 12. svibnja 2023., u organizaciji dvije neprofitne udruge – HrOpen i HULK. Na konferenciji će Srce predstaviti Emir Imamagić i Dubravko Penezić, a Srce je i dugogodišnji partner konferencije.

Konferencija DORS/CLUC punim imenom znači Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference, već 29 godina okuplja vrhunske IT tvrtke i pojedince iz regije i svijeta. Posvećena je developerskim i sistem - administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i otvorene operacijske sustave.

Popis predavača i program ovogodišnje konferencije su dostupni na web stranici, a posebno su zanimljivi ovogodišnji keynote predavači: Marko Budiselić, suosnivač i CTO hrvatske open source tvrtke Memgraph, Jeffrey A. McGuire, iz tvrtke Open Strategy Partners, Lina Ceballos projektni manager u Free Software Foundation Europe i Zvonimir Sabljić, pokretač još jedne hrvatske open source tvrtke – Ptyhagora.

Izdvajamo također predavanja predstavnika Srca koja će se održati u programu prvog dana. Prvo je predavanje „OpenStack cloud for advanced computing“ koje će održati predstojnik Sektora za napredno računanje u Srcu Emir Imamagić, a drugo predavanje „How to connect IoT to eduroam WiFi network“ će održati Dubravko Penezić.

Open 4 Business je poslovni networking događaj, sastavni dio DORS/CLUC konferencije, te je namijenjen svima koji su zainteresirani za uspostavljanje novih poslovnih kontakata, pronalazak novih projekata i razmjenu ideja s drugim stručnjacima.

Ulaz na Open 4 Business događaj će biti omogućen svim posjetiteljima koji sudjeluju na konferenciji kao zaposlenici, vlasnici ili predstavnici tvrtki ili vlastitih obrta, ali i ostalim poslovno orijentiranim posjetiteljima zainteresiranim za umrežavanje.

Ako želite najaviti svoje sudjelovanje ostalim poslovno-orijentiranim posjetiteljima i time dopustiti organizatorima da objave link na web stranice vaše tvrtke, prijavite se na stranici Open 4 Business događaja, a zauzvrat možete očekivati umrežavanje s tvrtkama kao što su Red Hat, EDB, Nimium, Canonical, Open IT, openSUSE i druge.

OpenDataConnected je inicijativa članova HrOpena, od koje je nastala istoimena konferencija OpenDataConnected.

OpenDataConnected je pokrenut zbog činjenice da trenutno stanje otvorenih javnih podataka nije baš savršeno. Čini se da inicijative oko otvorenih podataka obično uključuju hackatone koji služe kao izložba alata za brzi i efikasni razvoj softvera, te promotivni stroj za tvrtke koje se takav događaj odluče sponzorirati. To samo po sebi nije ništa loše i koliko god to bili dobri alati, obično ne postignu dugotrajne ili održive rezultate od javnog interesa.

Iz tog razloga, OpenDataConnected će se na DORS/CLUC pojaviti kao zasebni track, s ciljem naglašavanja da bi se otvorenim podacima dugoročno trebalo pokušati pristupati na drugačiji način.

U sklopu OpenDataConnected na DORS/CLUC će nastupiti predstavnici Nizozemskog Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici britanske organizacije The Open Data Initiative, a predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva će u okviru tracka OpenDataConnected organizirati i datathon.

Više informacija potražite na stranicama konferencije.