Izašle su Srce novosti br. 90

19. 7. 2022.

Izašao je treći ovogodišnji broj Srce novosti, a glavna tema ljetnog broja je obilježavanje 20 godina računalnog klastera Isabella.

sn90Glavna tema ljetnog broja je obilježavanje 20 godina računalnog klastera Isabella. Računalni klaster Isabella potekao je iz suradnje Srce na projektu uspostave prvog računalnog klastera za potrebe povezivanja hrvatskih znanstvenika s CERN-om. Isabella se koristi u mnogo zanimljivih područja, a u ovom broju donosimo tekst dr. sc. Roberta Vianella koji objašnjava primjenu računalnih metoda u razvoju lijekova, a dr. sc. Borislav Kovačević i dr. sc. Darko Babić pišu o znanstvenom području računalne kemije.

O novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti pročitajte u komentaru dr. sc. Zorana Bekića. Projekt HR-ZOO gradi prvo petaskalarno računalo u Hrvatskoj, a tijekom lipnja nizom aktivnosti obilježen je završetak radova na uređenju i opremanju podatkovnih centara HR-ZOO i njihovom mrežnom povezivanju.

Donosimo vam i intervju s Mateom Vasilj, predsjednicom Odbora za digitalne tehnologije Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, a rubrici Članci pročitajte kako je bilo na nedavno održanoj bijenalnoj CRIS konferenciji - CRIS2022. Cijeli broj  časopisa  možete pogledati i pročitati u novom interaktivnom PDF izdanju (2 MB)

Pretplatite se na tiskano izdanje Srce novosti