Izašle su Srce novosti br. 91

Tema 91. broja časopisa Srce novosti je projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC). Osim glavne teme donosimo vam i novosti vezane uz digitalne kompetencije, a ravnatelj Ivan Marić na početku akademske godine podsjeća na usluge Srca koje su neizostavni dio akademskih procesa.

sn91Projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC), u sklopu kojeg se uspostavlja Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC), bliži se kraju. Iako je službeni završetak projeta pomaknut, ključne aktivnosti i rezultati postignuti su sukladno planu provedbe projekta. Koje su sve aktivnosti obilježile protekle dvije godine donosimo u Temi broja u okviru koje donosimo i razgovor s dr. Bastianom Kollerom, izvršnim direktorom High Performance Computing Center Stuttgart (HLRS) i koordinatorom projekata EuroCC i CASTIEL, koji smatra da su Nacionalni centri kompetencija za HPC - ključ za suradnju i jačanje HPC-a u Europi.

Ravnatelj Srca Ivan Marić na početku nove akademske godine podsjeća na usluge Srca koje su neizostavan dio akademskih procesa.

U Srcu aktivno radimo na stjecanju i unaprjeđenju digitalnih kompetencija, koje su ključne naš život, učenje i rad, a Srce nastoji kroz svoje obrazovne programe i druge aktivnosti pomoći korisnicima da ih steknu i unaprjeđuju.
Stručnjakinja za digitalne vještine i digitalno obrazovanje i glavna autorica publikacije „Okvir za digitalne kompetencije građana 2.2.“ (The Digital Competence Framework for Citizens − DigComp 2.2) dr. Riina Vuorikari predstavila nam je što donosi DigComp 2.2. i njegovo novo ažuriranje te koje su promjene u odnosu na prethodne verzije iz 2016. i 2017. godine.

U rubrici Vijesti iz Srca, između ostalog donosimo novosti iz Programa Obzor Europa i Digitalna Europa, novosti u Informaciskom sustavu znanosti - CroRIS, a iz rubrike Iz zajednice izdvajamo najavu konferencije AI2FUTURE 2022 i još cijeli niz zanimljivih tema.

Cijeli broj  časopisa  možete pogledati i pročitati u novom interaktivnom PDF izdanju (3 MB)

Pripremili smo kratku anketu kojom želimo doznati koliko ste zadovoljni Srce novostima i koje teme su vam zanimljive, te o čemu biste voljeli da više pišemo. Za ispunjavanje ankete vam neće trebati više od 10 minuta.

Pretplatite se na tiskano izdanje Srce novosti