Izašle su Srce novosti br. 91

7. 10. 2022.

Tema 91. broja časopisa Srce novosti je projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC). Osim glavne teme donosimo vam i novosti vezane uz digitalne kompetencije, a ravnatelj Ivan Marić na početku akademske godine podsjeća na usluge Srca koje su neizostavni dio akademskih procesa.

sn91Projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC), u sklopu kojeg se uspostavlja Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC), bliži se kraju. Iako je službeni završetak projeta pomaknut, ključne aktivnosti i rezultati postignuti su sukladno planu provedbe projekta. Koje su sve aktivnosti obilježile protekle dvije godine donosimo u Temi broja u okviru koje donosimo i razgovor s dr. Bastianom Kollerom, izvršnim direktorom High Performance Computing Center Stuttgart (HLRS) i koordinatorom projekata EuroCC i CASTIEL, koji smatra da su Nacionalni centri kompetencija za HPC - ključ za suradnju i jačanje HPC-a u Europi.

Ravnatelj Srca Ivan Marić na početku nove akademske godine podsjeća na usluge Srca koje su neizostavan dio akademskih procesa.

U Srcu aktivno radimo na stjecanju i unaprjeđenju digitalnih kompetencija, koje su ključne naš život, učenje i rad, a Srce nastoji kroz svoje obrazovne programe i druge aktivnosti pomoći korisnicima da ih steknu i unaprjeđuju.
Stručnjakinja za digitalne vještine i digitalno obrazovanje i glavna autorica publikacije „Okvir za digitalne kompetencije građana 2.2.“ (The Digital Competence Framework for Citizens − DigComp 2.2) dr. Riina Vuorikari predstavila nam je što donosi DigComp 2.2. i njegovo novo ažuriranje te koje su promjene u odnosu na prethodne verzije iz 2016. i 2017. godine.

U rubrici Vijesti iz Srca, između ostalog donosimo novosti iz Programa Obzor Europa i Digitalna Europa, novosti u Informaciskom sustavu znanosti - CroRIS, a iz rubrike Iz zajednice izdvajamo najavu konferencije AI2FUTURE 2022 i još cijeli niz zanimljivih tema.

Cijeli broj  časopisa  možete pogledati i pročitati u novom interaktivnom PDF izdanju (3 MB)

Pripremili smo kratku anketu kojom želimo doznati koliko ste zadovoljni Srce novostima i koje teme su vam zanimljive, te o čemu biste voljeli da više pišemo. Za ispunjavanje ankete vam neće trebati više od 10 minuta.

Pretplatite se na tiskano izdanje Srce novosti