Izašle su Srce novosti br. 94

14. 6. 2023.

naslovnica 94. broja Srce novosti

Tema ljetnog broja je puštanje u rad nacionalne e-infrastrukture, čime završava projekt izgradnje nacionalne e-infrastrukture Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak - HR-ZOO. Unutar teme broja predstavljamo dvije nove usluge Srca Napredno računanje i VDC - Virtualni podatkovni centri. Temu broja zaokružujemo intervjuom s dr. Engom Limom Gohom, SVP, Data & AI u Hewlett Packard Enterpriseu koji je na konferenciji Srce DEI 2023 bio jedan od pozvanih predavača. S dr. Gohom razgovarala je Martina Čizmić s portala Zimo, a u Srce novostima prenosimo razgovor u cijelosti.

Posebno valja istaknuti komentar dr. sc. Antice Čuline s Instituta Ruđer Bošković, koja se osvrnula na otvorenu znanost i nedavno na konferenciji Srce DEI 2023, predstavljen Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ). U komentaru dr. sc. Čulina obrazlaže zašto nam je otvorena znanost važna i zašto smatra da je ona naša sadašnjost i budućnost.

S pomoćnicom ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandrom Kučinom Softić razgovarali smo o radu organizacije European Distance and E-learning Network – EDEN, vodeće europske organizacije u području e-učenja, online učenja i učenja na daljinu, kojom je predsjedala od 2019. do 2022. godine.

Druga velika tema kojom se bavimo u ovom broju Srce novosti su mikrokvalifikacije. Zašto i u kojoj mjeri su mikrokvalifikacije važne razgovarali smo s Dijanom Mandić, ravnateljicom Uprave za visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, i prof. dr. sc. Dijanom Horvatek Tomić, ravnateljicom Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

 

Srce podržava poslovanje bez papira i jedan od koraka je i prelazak na online izdanje Srce novosti (PDF, 21 MB).

Pretplatite se na online izdanje Srce novosti