Izašle su Srce Novosti br. 96

19. 12. 2023.

Srce Novosti br. 96 (PDF)Posljednji broj Srce novosti u 2023. godini donosi veliku temu vezanu uz računarstvo visokih performansi. Predstavljamo vam Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performasi EuroHPC JU i projekt Euro CC2. Unutar glavne teme donosimo zaista zanimljive članke kao što je, primjerice, usporedba superračunala “Supek” s drugim velikim EuroHPC sustavima, te vam predstavljamo JUPITER – prvo europsko eksaskalarno superračunalo.

Tko će i kako imati priliku raditi na drugom najjačem superračunalu na svijetu Fugaku, upoznao nas je dr. sc. Davor Davidović s Instituta Ruđer Bošković. Primjeri dobre prakse i suradnje uvijek su zanimljivi, pa vam tako dnosimo primjer suradnje privatne tvrtke i akademske zajednice u primjeni HPC-a i primjer korištenja superračunala “Supek” u predviđanju kemijske sudbine lijekova u organizmu i okolišu.

Donosimo vam i niz kratkih vijesti iz Srca i iz zajednice, te najavljujemo konferenciju Srce DEI 2024 i konferenciju o informacijskoj sigurnosti BSidesZagreb. Vjerujemo da će vam ovaj broj biti zanimljiv i poticajan.

Srce podržava bespapirno poslovanje i jedan od koraka je i prelazak na online izdanje Srce novosti (PDF, 39,4 MB).

Uredništvo Srce Novosti želi vam Sretan Božić i uspješnu poslovnu novu godinu.

Pretplatite se na online izdanje Srce novosti